Attaleia Antik Kentindeki 800 Mezar Açıldı



Fotoğraf: AA

Antalya Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Antalya Büyükşehir Belediyesinin Doğu Garajı projesi inşaat kazısı sırasında ortaya çıkarılan Attaleia antik kentinde tespit edilen 825 mezardan 800'ü açıldı. Açılan mezarlardan birinin duvarlarının sıvanmış ve üzeri resimlerle süslenmiş olduğu belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen kazı sorumlusu arkeolog Aynur Tosun, iki yıldan bu yana devam eden Attaleia kenti alanında 825 mezardan 800'ünde kazıların sona erdiğini ifade etti.

Açılan mezarlardan birinin duvarlarının sıvanmış ve üzeri resimlerle süslü olduğunu kaydeden Tosun, ilk defa böyle bir bulguyla karşılaştıklarını bildirdi. Mezarın önce Helenistik dönemde kullanıldığının belirlendiğini anlatan Tosun, aynı mezarın şekillendirilerek Roma döneminde tekrar kullanıldığını belirtti. Tosun, şu bilgiyi verdi:
''Mezarı açtığımızda gördük ki; Helenistik döneme ait bir takım iskelet ve buluntuların boşaltılarak Roma döneminde ikinci kez kullanılmaya yönelik düzenlendiğini keşfettik. Öte yandan mezarlardan birinin ilk defa duvarlarının sıvanmış olduğunu gördük. Bunun yanında, üzerinde renkli duvar resimleri gördük. Bu da bu nekropol için yine ilk olma özelliğini taşıyor. Attaleia antik kenti hakkında fazla bir arkeolojik bilgi bulunmuyor. Bu buluntuyla belirli bir sanat kalitesinin de bu mezarlarda kullanıldığı tespit edildi.

Bugüne kadar kazdığımız mezarlarda basitçe kayaya oyulmuş mezarlar vardı. Bu mezarların içinde estetik amaçlı bir düzenleme söz konusu değildi. Bu son açtığımız mezar birçok yönüyle ilk olma özelliği taşıyor. Görseller, şu anda çok net değil. Çünkü uzun süre suya maruz kaldıkları için kalker tabakası oluşmuş. Duvar resimleri beyaz, krem rengi bir sıva üzerine yapılmış kırmızı, yeşil yapraklı lalelere benziyor. Aynı duvarda şeritlerle bağlanmış çelenk demeti görülebiliyor. Restorasyon çalışmalarından sonra resimleri daha net görebileceğiz''.