Autodesk AutoCAD Revit Series Türkiye’de



Parametrik yapı bilgi sistemi teknolojisi ile bilgisayar destekli yapı tasarımı alanında bir devrim yaratan Autodesk Revit şimdi AutoCAD’in gücüyle birlikte Türkiye’de de satışa çıktı.

Autodesk AutoCAD Revit Series, yapı tasarımı ve projelendirilmesi için geliştirilen Autodesk Revit yazılımı ile birlikte AutoCAD’i de içeriyor. Arazi ve kütle çalışmasından, detaylı uygulama çizimleri, metraj ve sunuma kadar tüm aşamalarda üretkenliği, koordinasyonu ve kaliteyi artıran özellikler içeren Autodesk Revit, Yapı Bilgi Sistemi tabanlı, 3 boyutlu bir tasarım yazılımı. Hem Autodesk Revit’i hem de AutoCAD’i kullanmak isteyenler için çok cazip bir fiyatla satışa sunulan AutoCAD Revit Series ise, tek bir seri numarası ve tek bir yetkilendirme kodu ile her iki yazılımdan da yararlanmanızı sağlıyor.

Yapı Bilgi Sistemi nedir?
Yapı Bilgi Sistemi, Autodesk'in bilgi teknolojilerini yapı sektörüne uygulayarak geliştirdiği yapı tasarımı çözümlerine ve bu çözümlerle oluşturulan sistemlere verdiği addır. Yapı Bilgi Sistemi'nin üç temel özelliği vardır:
Yapıyı tanımlayan tüm verilerin tutulduğu bir sayısal veritabanı ile çalışır.
Revizyonlar bu veritabanında yapıldığı için, herhangi bir dokümanda yapılan değişiklik, veritabanından üretilen tüm dokümanlara (görünüşler, listeler, vs.) yansır.
Tasarım süreci boyunca toplanan tüm veriler, daha sonra kullanılmak üzere saklanır. Bu, sadece projeyi yapanın değil, yüklenici ve yapı sahibinin de kullanabileceği bir bilgi deposu oluşturur.
Yapı Bilgi Sistemi, daha kaliteli tasarımların, daha kısa sürede ve daha az maliyetle gerçekleştirilmesini sağlar. Yapı Bilgi Sistemi kullanımı, oluşturduğu bilgi deposu nedeniyle, sadece tasarımcının değil aynı zamanda yüklenicinin ve müşterinin de avantajınadır. Nasıl ki, "mimarın işini artık bilgisayar mı yapacak" tartışmaları arasında kalem kağıttan 2 boyutlu CAD'e, oradan 3 boyutlu kütlesel çalışmaya, daha sonra akıllı nesneler ve model tabanlı çalışmaya geçildiyse; bilgisayar destekli tasarım teknolojisi artık tüm verilerin ilişkisel bir şekilde toplandığı ve dokümanlara otomatik olarak yansıtıldığı "bilgi sistemlerini" bir düş olmaktan çıkarıyor. Artık anlaşıldı ki, bilgisayar destekli tasarım teknolojisi, mimarın ya da tasarımcının yaptığı asıl işi yani tasarımı yapacak değil, bu tasarımın daha kolay yapılabilmesini sağlayacak araçları üretiyor.
Autodesk Revit'in "parametrik" olması ne getiriyor?
Buradaki "parametrik" terimi, bina modelini oluşturan her nesnenin birbiriyle olan bağlantısını tanımlıyor. Bu ilişkiler ya yazılım tarafından otomatik olarak, ya da kullanıcı tarafından çalışırken tanımlanıyor. Bu ilişkilere örnek olarak şunlar gösterilebilir:
Diyelim ki, bir odanın kapısı köşeden 10 cm uzaklıkta sabitlendi. Odanın boyutları değişse de, bu uzaklık yazılım tarafından korunacaktır. Burada parametre, uzaklığı belirten bir sayıdır.
Bir cephedeki pencerelerin birbirinden eşit uzaklıkta olması istendi. Cephenin uzunluğu değişse de, pencere aralarındaki uzaklıklar yazılım tarafından eşit olacak şekilde ayarlanacaktır. Bu durumda parametre bir sayı değil, bir orandır.
Döşeme veya çatı kenarları, dış duvarlarla bağlantılıdır. Dış duvarın yeri değişse de, döşeme ve çatı ona göre düzenlenir. Bu örnekte parametre, bir bağlantı ilişkisidir.
Bir plan çiziminin ölçeği 1:50'den 1:100'e değiştirildi. Tüm yazılar, çizim elemanlarına göre göreceli olarak büyüyecektir. Bu örnekte, yazı boyutları, ölçeğe bağlı bir parametre içermektedir.
Planda bir dikdörtgen oluşturacak şekilde dört duvar çizilsin. Autodesk Revit, otomatik olarak bunları birbirine bağlar. Cephede kullanıcı bir duvarın yerini değiştirirse, diğer duvarlar da onunla bağlantılarını koruyacak şekilde boyutlarını değiştirir. Burada da parametre, bir bağlantı ilişkisidir.
Diyelim ki 5 numaralı detay çizimi A9.03 paftasında yer alsın ve bu detaya A2.01, 02 ve 03 paftalarındaki plan çizimlerinde detay etiketi ile referans verilsin. Eğer detay çizimi başka bir paftaya taşınır ve yeniden numaralanırsa, Autodesk Revit, plan çizimlerindeki detay etiketlerini yeni yerleşime göre güncelleyecektir. Bu örnekte parametre, dokümanlar arası bir bağlantı ilişkisidir.
Yukarıda örneklendiği gibi, bu tip ilişkileri tanımlayan sayı veya özelliklere "parametre" ve bunu destekleyen yazılıma da "parametrik" deniyor. Şimdiye kadar sadece mekanik tasarım yazılımlarında görülen bu işlevsellik, bir mimari tasarım yazılımında bu kapsamda ilk defa karşımıza çıkıyor. Autodesk Revit ile projenin herhangi bir yerinde, herhangi bir şey, herhangi bir zaman değiştirilebilir, bu değişiklik tüm projede koordine edilecektir.
Üretkenlik: Hamaliye gereken işleri siz değil Autodesk Revit yapar
Autodesk Revit'in oluşturduğu Yapı Bilgi Sistemi, proje dokümantasyonunu (görünüşler, kesitler, paftalar, metraj listeleri, görselleştirmeler vb.) otomatikleştirir ve size zaman kazandırır. Eşzamanlı tasarım ve dokümantasyon sağlayan parametrik yapısı sayesinde veriler (alışılmış çizim dili ile) bir kere girilir, veritabanında saklanır ve tüm süreç boyunca kullanılır. Autodesk Revit, yapılan her değişikliği, tüm dokümanlara anında yansıtır. Örneğin bir cephe görünüşünde yeni bir pencere eklediniz. Bu pencere, plan, kesit, metraj listesi vb. diğer tüm dokümanlarda da yerini alacaktır. Tasarım bilgisini birbirinden bağımsız dokümanlara hep yeniden işlemeniz yerine, bu dokümanları Autodesk Revit siz tasarım yaparken kendisi üretir.
Koordinasyon: Autodesk Revit hataları ortadan kaldırır
Autodesk Revit, dokümanlar arası tutarsızlıkları ortadan kaldırarak, zaman kazandırır, proje maliyetlerini düşürür. Paftalar, paftalardaki görünüş ve kesitler, bu çizimlerdeki detaylar, her şey birbiriyle bağlantılıdır ve yazılım tarafından yönetilir. Bu yüzden herhangi bir değişikliği, proje teslim tarihi ne kadar yakın olursa olsun, çekinmeden yapabilirsiniz. Autodesk Revit'in otomatik olarak sağladığı koordinasyon sayesinde, değişiklik tüm dokümanlara (çizimler, metraj listeleri, vb.) anında yansıdığı için, zaman darlığı, kullanıcı hatası veya unutkanlık yüzünden oluşan hatalar ortadan kalkar.

Kaliteli Tasarım: Tasarımınızı daha iyiye götürmek için size zaman kalır
Autodesk Revit, zaman tüketici çizim hamaliyelerini ortadan kaldırdığı, dokümantasyon ve metrajı otomatikleştirdiği için tasarıma daha fazla zaman ayrılabilmesini sağlar. Proje teslim tarihine yakın revizyon gereksinimlerinde, revizyonun getireceği çizim yükünü ve zaman kaybını düşünmeye gerek yoktur. Tasarım alternatifleri, proje ne kadar ilerlemiş olursa olsun denenebilir. Autodesk Revit ile, tasarımınızı iyileştirecek bir alternatifi gerçekleştirmek için, uygulama çizimlerinde gereken değişikliği veya metraj listelerinin güncellenmesini düşünmenize gerek yok, hepsi Autodesk Revit tarafından tutarlı bir şekilde güncellenecektir.

İşbirliği: Tasarım verilerini paylaşmak kolaydır