'Automall'da Galeriler Tükendi, Sıra Ankara ve Anadolu Yakasında



Doğan Holding bünyesindeki Automall’u Rıza Koçyiğit, Aydın Doğan ve Kadir Topbaş (soldan sağa) kurdela keserek birlikte açtı.

105 milyon dolarlık yatırım yapılan Türkiye'nin ilk otomobil alışveriş ve yaşam merkezi Automall açıldı. Galerilerin yüzde 95'ini satan Hürriyet Pazarlama şimdi de Ankara ve İstanbul'un Anadolu yakasında arsa arıyor. Automall otomobil alışveriş merkezi zinciri olacak

Türkiye’nin ilk otomobil alışveriş ve yaşam merkezi Automall açıldı. Arsa dahil 105 milyon dolarlık yatırımla inşa edilen Automall’da bulunan 379 otomobil galerisinin yüzde 95’i satıldı. Bağcılar’daki Automall’dan sonra Ankara ve İstanbul’un Anadolu yakası için de arsa arayışı başladı. Artık Automall bir alışveriş merkezi zinciri olacak.

Automall’un resmi açılış töreni, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan ve Hürriyet Pazarlama Genel Müdürü Rıza Koçyiğit’in katılımıyla gerçekleşti.

Açılışta konuşan Hürriyet Pazarlama Genel Müdürü Rıza Koçyiğit, merkezin otomotiv dünyasının adresi olacağını belirterek, “Automall, 379 otomobil galerisi, servisleri ve mağazalarının yanı sıra, residence, fast food, restaurant, cafeler gibi birimleriyle, otomotiv dünyasına yönelik her türlü hizmetten yararlanma fırsatı sunuyor. Müşteriler tüm konulara ilişkin tek bir noktadan yararlanacak” dedi.

‘2 milyon ikinci el var’

Koçyiğit’in verdiği bilgiye göre 2009’da otomobil pazarında 500 bin sıfır araç satılırken ikinci elde 2 milyonun üzerinde araç el değiştiriyor. 2 milyon ikinci el aracın 1 milyonu ise 10 bin galerinin aracılığıyla satılıyor. Bu rakamın yarısı da İstanbul’da bulunuyor. Koçyiğit, buradan yola çıkarak Türkiye’nin bu tür bir merkeze ihtiyacı olduğunu belirtiyor. İki kişiden birinin ikinci el aracını galerilerden aldığını ifade eden Koçyiğit, “Müşterinin ikinci el araçla ilgili her şeyi tek merkezden almasını istedik. Aynı anda 10 bin aracı görebilsin diye bu  projeyi başlattık” diyor.

Galeriler şehirden çıkıyor

Galerilerin şehir dışına çıkarılması genelgesinin uygulamaya girdiği bir dönemde, yatırım maliyeti arsa bedeli hariç yaklaşık 55 milyon doları bulan Automall’un hayata geçmesinin sektöre de olumlu yansıyacağını anlatan Hürriyet Pazarlama Satış ve Pazarlama Müdürü Kayhan Baykal ise araç satın alırken yaptırılması gereken tüm işlemlerin Automall’da gerçekleştirileceğini söyledi.

Automall’da satılan araçların, ekspertiz değerleri hakkında bilgi alınarak, devir, noter ve ruhsat işlemleri gibi tüm süreçler tek bir merkezde gerçekleştiriliyor.

Automall’da galerilerin yaklaşık yüzde 95’i sahiplerini buldu ve hizmet başladı. Galerilerin şehir dışına çıkarılması genelgesinin uygulama süresinin sonlanmasına az bir zaman kalması nedeniyle, taşınma süreci hızlanıyor.

Baykal, özel kapalı ve açık alanlarda dizayn edilmiş 95 ile 165 metrekare kullanım alanı bulunan, iç dekorasyonları da tamamlanan galerilerin sahiplerini beklediğini söylüyor. Baykal, “Belediye galericileri şehir içinden çıkarana kadar eski yerlerinde kalıyorlar. Buradaki galerileri kullanıma hazır ama son ana kadar bekliyorlar” dedi.

300 kişiye istihdam

Automall’da güvenlikten bakıma, otopark planlamasından özel hizmetlere kadar 300 kişi çalışacak. Automall’ın işletmesini de üç yıl süreyle Hürriyet Pazarlama yapacak.

Automall, ikinci el araç satın alırken yaptırılması gereken tüm işlemleri tek adreste çözüyor. Satılan araçların, ekspertiz değerleri hakkında alıcı bilgi alınıp; devir, noter ve ruhsat işlemlerinin hepsi Automall çatısı altında yaptırılabilecek. Araç alım-satımında tüketicilere, galerilere ve yetkili satıcılara ihtiyaca göre farklı kredi imkânlarının sunulduğu banka şubelerinin de yerlerini almaya başladığı Automall’da, satın alınan araçlarla ilgili her türlü sigorta işlemleri de yine Automall bünyesindeki sigorta şirketleri tarafından gerçekleştirilecek. Merkezde 540 metrekarelik müzayede salonu da birçok alıcı-satıcıyı bir araya getirecek.

Automall’da bulunan 125 metrekare ile 275 metrekare arasında 4 bin 400 metrekarelik servis alanında her türlü marka ve modeldeki araç için bakım ve servis hizmeti de almak mümkün olacak.

160 residence satıldı

Automall, Tekstilkent, Matbaacılar Sitesi ve Doğan Medya Center’dan oluşan bölgede, 83 bin metrekare kapalı alan üzerinde yer alıyor. 379 galeri ile home ofis veya konut olarak ilgi gören 221 daireden oluşan Mall City Residence başta olmak üzere, 662 bağımsız bölümden oluşan Automall, İstanbul Atatürk Havalimanı’na 15 dakika mesafede bulunuyor. Mall City Residence’taki konutların 160’ı satılmış durumda.