Avcılar'dan Depremin Gölgesi Kalkmıyor



17 Ağustos depremi İstanbul'da en büyük hasarı Avcılar'da yarattı. Depremden sonra Avcılar'da hiçbir şey eskisi gibi değil. Bir dönem Florya ile yarışan Avcılar, depremin gölgesinde büyüyor.

Türkiye'yi büyük bir yasa boğan 17 Ağustos depremi İstanbul'da en çok Avcılar'ı vurdu. Depremin hemen ardından 13 Ekim 1999'da belediyenin belirlemelerine göre 38 bina deprem anında yıkıldı, resmi rakamlarla ölü sayısı 246'yı buldu. Ancak asıl karmaşa bundan sonra başladı. Deprem sonrasında evleri yıkılan ya da girilemeyecek durumda olan yaklaşık 4 bin kişi çadırlarda yaşamaya başladı.

İşte o günlerin üzerinden yaklaşık 7 yıl geçti. İstanbul sınırları içinde en geç kendini toparlayan ilçe Avcılar oldu. Son iki yıldır yeniden gayrimenkul piyasası canlandıysa da halen Avcılar Ambarlı'da bulunan Badem Sokak'ta yıkılması gerektiği halde ayakta duran binaların kaygısı sürüyor. Bina sahipleri iki yıldır mahkemelerde dolaşırken, zeminin oldukça kötü olduğu ve bir daha bina yapılmaması gerektiği söylenen Badem Sokak'ta yaklaşık 30 bina bulunuyor. Üstelik içlerinde mal sahipleri ve kiracıları da duruyor.

Aslında, Avcılar'da Belediye Başkanı'nın da girişimleri sonucunda sürekli yeni projeler gündeme getiriliyor. Fakat emlakçıların ifadelerine göre konutlar halen deprem öncesindeki değerlerini bulmuş değil. Bulacağı konusunda da umut yok. Bir dönem sahilde 500-600 bin dolara satılan ve bu tarz satılık ilanları çıktığında telefonları susmayan emlakçılar şimdi aynı dairelerin en çok 150-200 bin YTL'ye işlem gördüğünü dile getiriyorlar.

Depremden sonra Avcılar'ın ağır hasar alması ve daha sonra bilim adamlarının bölgenin zemini konusunda verdiği demeçlerin ardından Avcılar'da birçok konut yok pahasına elden çıkmış. O dönemlerde 4-5 bin YTL'den konut toplayan bazı spekülatörler olay unutulunca hasarlı binalara 2-3 bin YTL'lik onarım yapıp tekrar kiraya vermiş ya da satmışlar. Bugünkü duruma gelindiğinde Avcılar'da en düşük kira 400 YTL'den başlıyor. Bu rakam 600-700 YTL'ye kadar çıkıyor. Sahildeki daireler 200 YTL'ye kadar satılırken, iç kısımlarda bahçe katında 50 YTL'ye daire bulunabiliyor.

Badem Sokak yıkılmayı bekliyor
Ambarlı'daki Badem Sokak iki yıldır yıkımı bekliyor. Yaklaşık 40 evden yıkıla yıkıla sadece 8-10 tanesi yıkılmış. Yaklaşık bugünkü değeri 200-250 YTL olduğu söylenen evleri karşılıksız olarak yıkmaya razı olmayan vatandaşların mahkemelerde davaları ise iki yıldır sürüyor.

650 yatlık marina hayali
Avcılar'da son dönemde projeler de geliştiriliyor. Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci'nin de gayretleri ile sahil projesi hayata geçiriliyor. 650 yatlık marina için planlar hazırlanmış durumda. Marina bünyesinde çeşitli tesislerin kurulması öngörülüyor. 10 bin kişilik amfi tiyatro, eğlence ve dinlence tesisleri bulunan proje çerçevesinde sahil 1 kilometrelik uzunluğa kavuşturulacak. Amaç, Avcılar'dan da denize girilmesini sağlamak.

İki yıldır hareketli
Denize nazır olan ve bir dönem sahilde orta ve üst gelir grubunun yaşadığı Avcılar depremden sonra kabuk değiştirmiş. Şimdi daha çok alt ve orta gelir grubu ikamet ediyor. Genelde İstanbul'un değişik semtlerinden çok fazla gelen yok. Kendi içinde bir hareket gözleniyor. Bir emlakçı, "Avcılar'da toparlanmanın bu kadar ağır olacağını hiç düşünemezdik. Daha biriki yıldır bir hareket içindeydik" diyor.

Depreme dayanıklı yeni binalar geliyor
Avcılar Belediyesi 2530 bin konutluk kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirmek üzere harekete geçmiş durumda. Tahtakale Mahallesi'nde 10 milyon metrekare alan üzerine yapılacak olan kentsel döşünüm projesinin yüzde 40'ının kamuya ait olacağı ifade ediliyor.