AVM’lerin 10 Yıllık Geleceği ve Trendleri Masaya Yatırıldı



Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen ve ana teması 'sürdürülebilirlik' olan AVM Yatırımları Konferansı, İstanbul Swissotel’de gerçekleştirildi. Konferans’ta önde gelen yatırımcılar, perakendeciler, tedarikçiler ve yöneticiler bireylerin ve ailelerin sosyal yaşam alanı haline gelen AVM’lerin bugününü ve geleceğini tartışarak, yol haritası oluşturdular. 'Dünya ve Türkiye Ekonomisi', 'Gelecek 10 Yıl', 'Pazarlama ve Etkinlik Yönetimi', 'Sürdürülebilir Yapılar', 'Kapitalizm 2.0 - Perakende ve İnovasyon', 'Kazan Kazan', 'Nereden Nereye?' ana başlıkları altında yapılan oturumlarda, sektör liderleri kriz sonrası yeni dönem stratejilerini değerlendirdiler.  

Dr. Kjell A. NordströmYatırımların finansal ve yapısal açıdan sürdürülebilirliğinin ele alındığı konferansta bu yıl, dünyanın en beğenilen konuşmacıları arasında yer alan ve kitapları satış rekorları kıran Dr. Kjell A. Nordström 'Kapitalizm 2.0 - Perakende ve İnovasyon' içerikli bir konuşma yaptı. Yapı Kredi Bankası baş ekonomisti Doç. Dr. Osman Cevdet Akçay da 'Dünya ve Türkiye Ekonomisi'ni değerlendirdi.

AVM Yatırımları Konferansı - III’ün açılış konuşmasını yapan AYD Başkanı Hakan Kodal, artık krizin geride kaldığı, toparlanma ve büyümenin tartışıldığı bir dönemde; ekonomiden iş modellerine, pazarlama / etkinlik yönetiminden mimariye, farklı alanlarda sürdürülebilirliğin tartışıldığını vurgulayarak Türk tüketicisinin yavaş yavaş krizin etkilerinden kurtulduğunu gösteren farklı kalemlere yöneldiğini, bu yıl Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre teknoloji marketlerinde yapılan alışverişte yüzde 17, yiyecek içecek bölümlerinde yüzde 15, ayakkabı çantada yüzde 15, giyim aksesuarda  yüzde 14’lük artış yaşandığını söyledi.  Türkiye’de sektörün küçümsenemez boyuta ulaştığını ve toplamda 266 adet AVM bulunduğunu belirten Kodal, “Her yeni açılan AVM kendi sabit müşterisini yaratıyor” dedi.

AVM Yatırımları Konferansı - III’de ayrıca “AYD Mini Golf Turnuvası” ve  Perspective’in düzenlediği defile gibi sürpriz etkinlikler de yer aldı. AYD Mini Golf Turnuvası’ını FGWilson Türkiye Ceo’su Köksal Er kazandı. Köksal Er’e kupasını Hakan Kodal verdi. Paralel oturumlarda ise Pronet’in 'Alışveriş Merkezleri ve Güvenlik' sunumu yapıldı ve Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü / Prof. Dr. Ercan Gegez başkanlığında 'Birbirine yakın AVM’ler Birbirinin Rakibi midir?'  konulu araştırma paylaşıldı.



Sektör liderleri deneyimlerini anlattı...

Konferansta, Abdullah Kiğılı (Kiğılı), Anthony Khoi (Cenor Group), Cem Eriç (Kanyon), Artunç Kocabalkan (Cnbc-e), Dr. Herman J. Kok (Multi Development), Enis Öncüoğlu (Öncüoğlu Mimarlık), Füsun Çevikel Kuran (TMD), Fırat Kasapoğlu (The Partners)  Firuz Soyuer (DTZ  Pamir&Soyuer), Hakan Altın (Redevco), Kerem Sadıklar (Grontmij Türkiye), Luis M. Pereira (Multi Development), Mehmet Nane (AMPD), Natali Toma (Corio), Muzaffer Yıldırım (Mars Entertainment), Nihat Sandıkcıoğlu (AYD Genel Sekreteri),  Patrick Van Dooyeweert (Redevco), Sinan Öncel (Twigy), Şenay Azak Matt (Aareal Bank),Yılmaz Yılmaz (BMD) ve Zafer Kurşun (İstinye Park) gibi sektör liderleri deneyimlerini aktardılar.