''Avrupa, Afrika ve Ortadoğu'ya Açılmak İstiyorsanız, En İyi Üssünüz Türkiye Olacaktır''



Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de düzenlenen Türkiye-Hindistan İş Forumu'na 150 işadamından oluşan bir heyetle katıldı. Çağlayan, Türkiye ile Hindistan arasında serbest ticaret anlaşmasının bir an önce imzalanması gerektiğini söyledi.

Bakan Çağlayan iş forumunun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de yatırım yapmak isteyen Hintli firmalara çok önemli fırsatlar sunduklarını belirterek, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrara sahip, bölgesinde önemli gücü bulunan bir ülke olduğunu söyledi.

Bu ziyareti, özellikle Hindistan'ı seçerek, planlayarak gerçekleştirdiklerini vurgulayan Çağlayan, Türkiye ve Hindistan'ın arasındaki ticaret potansiyelini daha fazla artırmak istediklerini kaydetti. Çağlayan, Hintli işadamlarına seslenerek, ''Avrupa'ya, Afrika'ya, Ortadoğu'ya açılmak istiyorsanız en iyi partneriniz, en iyi üssünüz Türkiye olacaktır'' dedi ve ülkede yatırım yapmaya çağırdı.

''Hindistan'ın dörtte 3'ünün altyapısı yok, firmalarımız yapabilir''

Hindistan'ın 500 milyar dolardan fazla altyapı ve üstyapı yatırımı gerçekleştireceğini ifade eden Çağlayan, ''Hindistan'ın dörtte 3'ünün altyapısı yok. Bu boşluğu, Türk firmalarının dolduracağına inanıyoruz'' diye konuştu.

 Türk müteahhitlerinin Ortadoğu'dan Kafkasya'ya kadar önemli projeler gerçekleştirdiğini, bunu Hindistan'da da yapabileceklerini anlatan Çağlayan, ''Müteahhitlerimiz neden buraya gelmiyor anlamıyorum'' eleştirisinde bulundu.

''Aramızdaki ticaretin balans ayarının yapılması gerekir''

İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin 10 yılda 8 kat arttığını belirten Çağlayan, dış ticaret hacminin yaklaşık 4 milyar dolara ulaştığını söyledi. Çağlayan, ''Ancak bu çok az, iki ülkenin toplam ticaret hacmi 1 trilyon dolara yaklaşırken, iki ülke arasındaki ticaret hacmi bunun yüzde 1'ini dahi oluşturmuyor. Bunun daha da artmasını istiyoruz'' dedi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin yüzde 85'inin Hindistan lehine olduğunu belirten Çağlayan, bu ilişkiyi iki tekerlek üzerinde giden arabaya benzeterek, şunları söyledi:

''Bu ticaretin balans ayarının yapılması gerekir. Serbest ticaret anlaşmasını artık imzalamamız gerekiyor. Ayrıca vizelerde yaşanan sorunlar da ihracatın önünde engel. Biz özel olarak Hindistan pazarı üzerinde çalışıyoruz. Hindistan'ın yaptığı ithalatı ve Türkiye'nin yaptığı ihracat kalemlerini incelediğinizde görüyoruz ki yüzde 45'lik bir benzerlik var. Bu müthiş bir şey, çok az ülkede böyle benzerlik var. Aslında sizin aldığınızı biz satıyoruz ama birbirimizi iyi tanıyamadığımız için potansiyeli iyi değerlendiremiyoruz.''

Türkiye'nin büyüyen bir pazar olduğunu ve önemli bir coğrafi konumu bulunduğunu kaydeden Çağlayan, Hindistan'ın Türkiye üzerinden dünyaya daha fazla açılabileceğine vurgu yaptı.