Avrupa E-5’deki Minibüs Hatlarına Yeni Düzenleme



Saraçhane Belediye Sarayı’nda gazetecilerin sorularını cevaplandıran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, metrobusun ikinci etabı olan Mecidiyeköy kısmında Haliç Köprüsü geçişinde problem olduğunu, problemin çözümü için çalıştıklarını açıkladı. Hattın Cevizlibağ-Mecidiyeköy kısmını 2008 yılı içinde hizmete açmayı planladıklarını belirten Başkan Kadir Topbaş, sistemle günde yaklaşık 400 bin yolcunun taşınacağını söyledi.

Bu hattaki minibüs esnafının mağdur olmaması için minibüs hatlarının düzenleme çalışmasını hızlandırdıklarını ifade eden Kadir Topbaş, metrobüsün devreye girmesiyle minibüs esnafının gelirinin düştüğünü bildiğini belirterek, “Düşey hatlarda çalışması, sistem içinde dahil edilerek otobüs şeklinde çalıştırılması gibi çalışmalar var. Yılbaşına kadar çözülmesi talimatını verdim” dedi.

Beylikdüzü’ne metrobus yerine metro…
Metrobus projesiyle Avrupa E-5 güzergahında İstanbulluların rahat erişiminin sağlandığını dile getiren Başkan Topbaş, şunları kaydetti; “Metrobus ile ilgili çok büyük övgüler alıyoruz. Metrobus hattının devreye girmesiyle söz konusu güzergahta trafiğe çıkan araç sayısının azaldığını da görmekteyiz. Projenin Beylikdüzü’ne kadar uzatılmasını isteyenler var. Beylikdüzü’nde büyük bir yolculuk talebi var. Fakat, yol genişletmeleri ve yapılan çalışmalar ciddi maliyetler getiriyor. Beylikdüzü-Bakırköy arasında bir metro planlıyoruz. Metro devreye girdiğinde Beylikdüzü’ne kadar olan kısma ihtiyaç kalmayacak. Geçici bir süre için böyle bir yatırımı da orada yapma imkanımız yok.”

Topkapı-Avcılar arasında hazırlanan sistemde çalışacak 2 metrobus Hollanda’dan yola çıktı. Yılsonuna kadar 4 metrobus sisteme dahil olacak, Temmuz 2008’e kadar ise 50 metrobus devreye sokulmuş olacak. Ayrıca, 15 Kasım'a kadar metrobus duraklarının üstü kapatılacak.