Avrupa Kentleri Isındı

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), Avrupa kentlerinde sıcaklığın 1970'lerden beri giderek arttığını gösterdi. Rapora göre yazları Avrupa kentlerinde sıcaklık 2.2 derece arttı. Bu artış, BM'nin tahminlerinin de üzerinde.

WWF'nin 16 Avrupa başkentinin yaz sıcaklıkları üzerinde yaptığı analize göre Dublin (0.7 derece), Helsinki (0.8 derece) ve Kopenhag (0.2 derece) dışındaki başkentlerin hepsinde 2001-2004 döneminde sıcaklıkta kaydedilen artış, 1970-1974 dönemiyle karşılaştırıldığında ortalama 1.0 derecenin üzerinde. En fazla artış 2.2 dereceyle Madrid'de. Londra ve Lüksemburg'da 2, Atina ve Lizbon'da 1.9 derecelik artış görüldü. 70'lerden bu yana Stockholm'deki sıcaklık artışı 1.5, Varşova'daki 1.3, Roma, Brüksel, Berlin ve Viyana'da 1.2, Paris ve Amsterdam'da 1.0 derece oldu.

'Kesin neden belirsiz'

WWF'den Imogen Zethoven, yazları şehirlerin çoğunda ortalama sıcaklıkta çok ciddi bir artış olduğunu, bu artışın kısmen nüfusun artmasıyla açıklanabileceğini, ancak enerji tesislerinde, araçlarda ve fabrikalarda fosil kökenli yakıt kullanılmasının ana nedenler arasında olduğunu söyledi. Zethoven bununla birlikte sıcaklık artışının kesin nedeninin bilinmediğini belirtti. Artan sıcaklıkların Avrupa kentlerine yeni sıcak hava dalgaları ve kuraklığın yanı sıra aşırı yağış getireceği öngörülüyor.