Avrupa'da İşsizlik Değişmedi, Enflasyon Arttı



Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) bugün açıkladığı verilere göre, 19 üyeli Avro Bölgesinde mevsimsellikten arındırılmış işsizlik haziranda, mayıs ayındaki seviyesini koruyarak yüzde 10,1 oldu. Dünya'nın haberine göre, aynı dönemde işsizlik oranı 28 üyeli Avrupa Birliği’nde (AB) ise yüzde 8,6 ile bir önceki aya kıyasla değişmedi.

AB'de işsiz sayısı haziran ayında 20 milyon 986 bin olurken, bunun 16 milyon 269 bini Avro Bölgesinde yer aldı.

İşsiz sayısı, haziranda bir önceki ayla kıyaslandığında AB'de 91 bin, Avro Bölgesinde 37 bin azaldı. Geçen yılın haziran ayına göre ise işsiz sayısında AB'de 2 milyon 114 bin ve Avro Bölgesinde 1 milyon 363 bin düşüş görüldü.

İşsizlik geçen yıla göre 25 ülkede geriledi

AB’de mayıs ayında en düşük işsizlik yüzde 4'le Malta'da ölçüldü. Bunu yüzde 4,1'le Çek Cumhuriyeti ve yüzde 4,2'yle Almanya izledi. En yüksek işsizlik ise yüzde 23,3'le Yunanistan'da (Nisan 2016 verisi) ve yüzde 19,9'la da İspanya'da kaydedildi.

Bir önceki yıla göre kıyaslandığında AB'de işsizlik oranı 25 ülkede geriledi, Belçika ve Estonya'da değişmedi, Avusturya'da ise arttı.

AB'de genç işsizlik yüzde 18,5 seviyesinde

Bu yılın haziran ayında 25 yaş altı genç işsiz sayısı AB'de 4 milyon 194 bin, Tek Para Birliğinde 2 milyon 915 bin olarak belirlendi. Bu dönemde genç işsiz sayısı geçen yılın haziran ayıyla kıyaslandığında ise AB'de 492 bin ve Avro Bölgesinde 248 bin geriledi.

Genç işsizlik haziran ayında AB'de yüzde 18,5, Avro Bölgesinde ise yüzde 20,8 seviyesinde ölçüldü. Bu dönemde en düşük genç işsizlik yüzde 6,9'la Malta'da, yüzde 7,2'yle de Almanya'da kaydedildi.

Söz konusu ayda en fazla genç işsizlik ise yüzde 47,4’le Yunanistan’da (Nisan 2016 verisi) belirlenirken, bu ülkeyi 45,8'le İspanya izledi.

Yıllık enflasyon yüzde 0,2 arttı

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) bugün açıkladığı verilere göre, 19 üyeli Avro Bölgesinde yıllık enflasyon temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,2 oldu. Avro Bölgesi'nde haziran ayında enflasyon yıllık yüzde 0,1 olarak ölçülmüştü.

Avro Bölgesi'nde enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, temmuzda yıllık enflasyona en fazla pozitif etki gıda, alkol ve tütün ürünlerinden, en fazla negatif etki ise enerji alanından geldi.

Avro Bölgesi, Almanya, Belçika, Estonya, İrlanda, Yunanistan, İspanya, Fransa, İtalya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Avusturya, Portekiz, Slovenya, Slovakya ve Finlandiya ülkelerinden oluşuyor.

Reklam Goruntulenme Bolumu