Avrupa'da Kan Kaybeden Türk Mobilyasına Libya'dan Teselli



Ağaç Mamülleri ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanı Abdullah Tever, Türkiye'nin Libya'ya geçen yılın 9 ayında 7,5 milyon dolarlık ihracat yaptığını, bu yılın aynı döneminde bu rakamın 113 milyon dolara yükselerek rekor kırıldığını bildirdi.

Yapılan açıklamaya göre, iç piyasada yüzde 15 küçülmesine rağmen ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 20 oranında artıran Türkiye mobilya sektörü yönünü Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika'ya çevirdi.

Yılın 9 ayında Irak, sektörün gözde pazarı olurken, ikinci sıraya ise Libya yerleşti. Libya'ya yapılan ihracat geçen yılın 9 ayında 7,5 milyon dolardan, bu yılın aynı döneminde 113 milyon dolara yükselerek rekor kırdı. Azerbaycan'ın üçüncü sırada olduğu ihracat pazarları sıralamasında, geçen yıl ikinci sırada bulunan Almanya, bu yıl dördüncü sıraya geriledi.

Devalüasyon İran pazarını zora soktu

Ağaç Mamülleri ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanı Abdullah Tever, açıklamada yer alan değerlendirmesinde, Avrupa ve dünyada yaşanan ekonomik kriz nedeniyle sektörün yeni pazarlara yöneldiğini belirtti.

Mobilya sektöründe iç piyasada daralma yaşandığına dikkati çeken Abdullah Tever, ihracatta yakaladıkları başarının kendilerini sevindirdiğini bildirdi. Yakaladıkları bu başarıda en büyük payın, sektörün alternatif pazarlara yönelmesi olduğunu ifade eden Abdullah Tever, ''Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika'ya olan ihracatımız artış gösteriyor. Ancak İran'da yaşanan devalüasyon, bu ülkeye olan ihracatımızı oldukça düşürdü. İran'a geçen yılın 9 aylık döneminde 55 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, bu yılın aynı döneminde bu rakam yüzde 42,91 düşüş ile 30 milyon dolara geriledi'' ifadelerini kullandı.

Mobilya ihracatının bu yılki yıldızının Libya olduğunu söyleyen Abdullah Tever, ''Libya'ya geçen yılın 9 ayında 7,5 milyon dolarlık ihracat yaparken, bu yılın aynı döneminde bu rakam 113 milyon dolara yükselerek adeta rekor kırıldı'' dedi.

Pazarda sıralama değişti

2011'in 9 aylık döneminde 1 milyar 37 milyon dolarlık mobilya ihracatı gerçekleştirildiğini hatırlatan Abdullah Tever, bu yılın aynı döneminde bu rakamın yüzde 20'lik artışla 1 milyar 251 milyon dolara yükseldiğini açıkladı.

Mobilya ihracatında ilk 5 pazarı Irak, Libya, Azerbaycan, Almanya ve Suudi Arabistan'ın oluşturduğuna dikkat çeken Abdullah Tever, geçen yıl ilk 9 aylık rakamları ile bu yılın aynı dönemini incelediğinde Irak'a ihracatın 193 milyon dolardan 280 milyon dolara, Libya'ya 7,5 milyon dolardan 113 milyon dolara, Azerbaycan'a 79 milyon dolardan 100 milyon dolara yükseldiğini kaydetti.

Almanya'ya geçen yılın 9 aylık döneminde 82 milyon dolarlık ihracat yapılırken, bu yılın aynı döneminde bu rakamın 80 milyon dolar olduğuna işaret eden Tever, şöyle devam etti:

''Almanya'nın gerilemesi ile Avrupa'daki son kalemizi de kaybederken, sektörümüzün beşinci ihracat pazarı ise Suudi Arabistan oldu. Bu ülkeye geçen yılın ilk dokuz ayında 30 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, bu yıl ise bu rakamı 49 milyon dolara çıkarmış bulunuyoruz- dedi. Abdullah Tever, İran, İngiltere, İskoçya, İrlanda, Fransa ve Hollanda'nın ise sektörün diğer pazarları oldu.''

''Afrika ülkeleri ile özel gümrük anlaşmaları yapılmalı''

Afrika pazarında daha etkili olabilmeleri için Türkiye ile bu ülkeler arasında özel gümrük anlaşmaları yapılması gerektiğine vurgu yapan Tever, şunları kaydetti:

''Afrika'ya ihracatta zorlanıyoruz. Bunun nedeni ise Afrika ile aramızda özel gümrük anlaşması olmaması. Avrupa ülkeleri Afrika'ya yüzde 5 gümrük vergisi öderken, biz ise yüzde 40'a varan gümrük vergileri ödemek zorunda kalıyoruz. Türkiye, bugüne kadar 21 ülke ile özel gümrük anlaşması imzaladı. Daralma sürecinde olan Avrupa pazarı sonrasında Afrika pazarı bizim için önemli bir mihenk taşı niteliğinde. Ancak, uygulanan vergiler, bu ülke ile ihracatımızı zora sokuyor. Hükümetimizden tıpkı diğer 21 ülke ile yaptığımız gibi, özel gümrük anlaşmaları yapılmasını talep ediyoruz.''