Avrupa'nın En Büyük Termik Santrali İskenderun'a Kurulacak



Diler Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fikret Kuzucu, İskenderun'a Avrupa'nın en büyük termik santralını kuracaklarını belirterek, ''1,2 milyar dolara mal olacak tesisi 3 yılda tamamlamayı planlıyoruz'' dedi. Kuzucu, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz'in, Diler Holding'e bağlı Yazıcı Demir Çelik Fabrikasını ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, termik santrali kuracak yüklenici firma olan Atlas Enerji'nin İskenderun'a bağlı Sarıseki beldesinde kurulacak tesis için tüm ÇED raporlarını tamamladığını, izinlerin alındığını söyledi.
    
Şuanda arazi düzenleme çalışması yapıldığını, birkaç ay içinde inşaata başlayacaklarını ifade eden Kuzucu, ''İskenderun'a Avrupa'nın en büyük termik santralını kuracağız. 1,2 milyar dolara mal olacak tesisi 3 yılda tamamlamayı planlıyoruz. Bu yatırımla yörede önemli ölçüde istihdam da sağlayacağız'' dedi. Kuzucu, çevreye duyarlı bir tesis kuracaklarını, Avrupa ve Amerika'da hangi teknoloji varsa onun uygulanacağını kaydetti.
    
Yazıcı Demir Çelik Fabrikası Genel Müdürü Osman Gözükara ise geçen yıl 460 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını belirterek, ''Aynı zaman diliminde 663 ton demir çelik ürettik. Bölgede büyük oranda enerjiye ihtiyaç var. Sanayicinin en büyük girdisi enerji. Dünya ile rekabet edebilmemiz için ucuz enerji kullanmamız lazım'' dedi.
    
Fabrikayı gezen Hatay Valisi Celalettin Lekesiz ise dünyada genelinde iş dünyasında korkunç bir rekabetin yaşandığını, Türkiye'nin enerjide yüzde 72 oranında dışa bağımlı olduğunu, bu açıdan bakıldığında yapılacak enerji yatırımlarının büyük önem taşıdığını bildirdi.