Avrupa’nın En Yüksek Binası, İstanbul’da İnşa Ediliyor



İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nde yapımına başlanan Merkez Bankası binası; tamamlandığında Avrupa'nın en yüksek binası olacak.

15 bin 960 metrekarelik Merkez Bankası arsasının imar planında Türkiye’de eşi benzerine rastlanmayan bir inşaat hakkı tanınmıştı. 2019 yılı sonunda Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nin idaresini eline aldığı İstanbul Finans Merkezi’nde yer alacak olan Merkez Bankası binasının mimarı değişirken, projenin tasarımı da baştan aşağı yenilenmişti.

Sözcü’den İsmail Şahin’in haberine göre; 2015 yılında Merkez Bankası tarafından düzenlenen tasarım yarışmasını kazanan Almanya merkezli mimarlık firması HPP’nin hazırladığı mimari proje geçtiğimiz yılın başında iptal edilmişti. Ardından, Ankara’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Marmaris’teki Yazlık Saray’ın mimari olan Şefik Birkiye’nin şirketi VizzionArchitects ile el sıkışıldı.

Proje hayata geçirildikten sonra Merkez Bankası binası 310 metre yüksekliğindeki iskelet yapısıyla (anten kuleleriyle birlikte 360 metre), tamamlandığında Avrupa'nın en yüksek binası olacak.

Reklam Goruntulenme Bolumu

İhale pazarlık usulü
12 Şubat 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile Merkez Bankası’nın yapacağı bazı mal, hizmet alımları ile yapım işleri, Kamu İhale Kanunu kapsamı dışına çıkarılmıştı. Getirilen düzenleme ile Merkez Bankası’nın kendi belirleyip davet ettiği firmalarla pazarlık usulü ihale yapması sağlanmıştı.

2017 yılında TOKİ’nin 3 kez “Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı” yöntemiyle ihaleye çıktığı bina için Mayıs 2020'de Merkez Bankası “anahtar teslim” yöntemiyle “sır” bir ihale gerçekleştirdi.

İhale ilanı yapılmaksızın davet edilen isteklilerin teklif verebildiği ihalede en düşük yapım bedeli Limak’tan geldi.

Merkez Bankası yetkilileri, ihaleye katılan firmalar ve verilen teklifler hakkındaki soruları yanıtsız bırakırken yer tesliminin yapılmasıyla projede inşaat başladı.

Merkez Bankası’nın kasasından yaptırılacak binanın ne zaman tamamlanacağı da bilinmiyor.  İstanbul Finans Merkezi projesinin tam ortasında yer alan 3328 ada 10 numaralı parselde bulunan 15 bin 960 metrekarelik Merkez Bankası binasının arazisinde inşaat çalışmaları sürüyor.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.