Avrupa'ya Gaz Naklinde Bir Adım Daha Atıldı

Türkiye'den Avrupa'ya gaz nakli konusunda geliştirilen yeni Orta Avrupa Gaz Ringi Projesi'nin ilk etabına ilişkin fizibilite çalışmaları ihalesi sonuçlandı.

BOTAŞ Genel Müdürlüğü'nce daha önce fizibilite çalışmaları için teklifleri alınan ihaleye ilişkin firma seçimi yapıldı. Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya'ya kadar uzanacak boru hattının yerli kısımlarının fizibilite çalışmalarını üstelenen Su Yapı Mühendislik firması ile mukavelenin geçtiğimiz günlerde imzalandığı bildirildi.

Uluslararası projenin Türkiye bölümünün yerli mühendislik işlerinin tamamlanmasının ardından Avrupa ülkelerine doğalgazı taşıyacak olan hattın yapımı ile ilgili ihale süreci başlatılacak.

Gündemine aldığı doğalgaz projeleri ile bölgesinde önemli bir enerji koridoru özeliğini amaçlayan Türkiye'nin, stratejik önemini daha da artıracak projenin yapımı ile ilgili çalışmaların önümüzdeki yıl içinde başlanması planlanıyor.

Yeni dağıtım ihaleleri

Öte yandan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) bir süreden bu yana üzerinde çalıştığı, Bolu-Bilecik doğalgaz dağıtım tesisleri ile ilgili yapım takvimi belirlendi.

Buna göre, EPDK'nın yaptığı çağrı çerçevesinde Bilecik, Bozöyük, Bolu, Söğüt, Pazaryeri, İnönü ve Çukurhisar merkezlerinden oluşan dağıtım bölgesindeki doğalgaz dağıtım tesisleri işletmeleri için 23 Ağustos'ta ön yeterlilik başvuruları alınacak.

Bu arada, EPDK'nın bu ay içinde Polatlı doğalgaz dağıtım tesisleri işletmeciliği için yaptığı çağrıya da 20'yi aşkın firmanın başvuruda bulunduğu öğrenildi.

Sürekli gelişen sanayisi ile Ege bölgesinin en önemli illeri arasında bulunan Manisa ise önümüzdeki yıldan itibaren ithal gazla tanışacak.

Manisa doğalgaz dağıtım ihalesine de 27 firmanın yeterlik başvurusunda bulunduğu öğrenildi.