Gerçek Sanat Lütfi Kırdar'daydı




Bu yıl çok sayıda yabancı sanat galerisi ve 60'a yakın yabancı sanatçının katılımıyla giderek daha fazla uluslararası bir boyut kazanan Artİstanbul, 5 gün boyunca İstanbullulara çağdaş sanattan örnekler sundu. Sanat Galericileri Derneği ve İkon Fuarcılık Hizmetleri işbirliği ile düzenlenen Artİstanbul 2005'te, 253 sanatçının çoğu daha önce görülmemiş 2000 dolayında eseri sergilendi.

Artİstanbul 2005'i yapı.com.tr için değerlendiren Sanat Galericileri Derneği Başkanı Doğan Paksoy, "Türkiye'deki gerçek sanatın son durumunu burada görüyorsunuz" dedi. Doğan Paksoy, 2002 yılından itibaren Artİstanbul'un yükselen bir grafik çizdiğini ve haklı övgüler aldığını, bunun da kendilerine daha ilerisi için umut verdiğini belirterek, fuarın sergileme anlamında çok yol katettiğini söyledi. "Resmi gösteren duvar ve ışıktır" diye konuşan Paksoy, yaptıkları düzenleme ile bir müze havası yakalamaya çalıştıklarını, böylece sanatın her zaman güzel yerlerde sergilenmesi gerektiği düşüncelerini gerçekleştirebildiklerini anlattı.

Paksoy, bir anlamda çağdaş sanat müzelerinin işlevlerini de omuzlarına aldıklarına değinerek, şöyle konuştu. "Biz, öğrencileri, sanat severleri, sanatçıları ve sanat galericilerini buluşturuyoruz. Türk Galerileri ve sanatçılar, normalde birbirlerini çok az görüyorlar. Burada, bir anlamda hasret gideriyorlar".

Özellikle "Picasso İstanbul'da" sergisinin pekçok kayıp sanatseveri ortaya çıkardığına işaret ederek daha önce sanat üzerine sanat yazmayanların bile içlerindeki sanatı keşfettiklerine işaret eden Doğan Paksoy, Picasso'ya gösterilen ilginin Türk sanatına gösterilmemesinin düşündürücü olduğunu savundu. "Bu şekilde nasıl kendi isimlerimizi yaratabiliriz?" diye soran Paksoy, basının gösterdiği ilginin önceki yıllara göre daha yüreklendirici olmasına rağmen İstanbul Bianel'inin ve Picasso sergisinin gölgesinde kaldıklarını söyledi.