Ayamama Islah Olmuyor!



Sağanak yağışla birlikte taşıp, İstanbul’da selin faturasını ağırlaştıran Ayamama Deresi ilk kez bir felakete neden olmuyor.

1990’lı yıllardan sonra sanayi bölgesi ilan edilen İkitelli, aşırı betonlaşmanın etkisine girdi. Bitki örtüsü tamamen yok edilerek bina ve yollar yapıldı. Bu tarihten itibaren de TEM bağlantı yolu paralelinde ilerleyen Ayamama Deresi bölgede tehdit oluşturmaya başladı.

E-5 karayolunun altından geçerek CNR Fuar alanı, WOW İstanbul Otel ve Dünya Ticaret Merkezi’nin bulunduğu alandan ilerleyip denize dökülen yaklaşık 45 kilometre uzunluğundaki derenin ilk neden olduğu büyük felaket, 1995’te yaşandı. O dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sel sonrası yaptığı açıklamada, İkitelli’de yaşanan felaketin bugüne kadar yapılan hataların sonucunda olduğunu söylemişti. Ayamama Deresi’nde 1995’te yaşanan sel felaketinin üzerinden yaklaşık 14 yıl geçti. Ancak ıslah çalışmaları halen bitirilemedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2004’te Ayamama Deresi’nin ıslah çalışmalarına başladı. Sultangazi’den doğan Başakşehir, Bağcılar, Küçükçekmece, Bahçelievler ilçelerinden geçip Bakırköy’den denize kavuşan 45 kilometrelik derenin 15 kilometresinde 250 milyon TL’ye ıslah edildi.

Tavukçu Deresi taştı

İstanbul’da dün akşam da aralıksız süren yağış sonucu Bağcılar Tavukçu Deresi taştı. Polis dere kenarından geçen yolları trafiğe kapattı. Vatandaşlar yağış sırasında araçlarından çıkamazken, uzun süre yardım beklediler. Bütün alt geçitler de su baskını tehdidi nedeniyle trafiğe kapatıldı.