Ayasofya Dikilecek



1500 yıllık Ayasofya'nın taşıyıcı kolonlarında 2 derecelik tehlikeli eğim tespit edildi ve olası bir depremde yıkılacağı hesaplandı. Ayasofya, şimdi dikilerek kurtarılacak.

Boğaziçi Üniversitesi'nden mimarlar, İtalyan meslektaşlarıyla birlikte tarihi Ayasofya'ya check-up yaptılar ve zamana meydan okuyan Ayasofya'nın büyük bir depremde yıkılacağı teşhisi koydular. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç.Dr. Günhan Danışman, lazer tekniğiyle deformasyonların incelenmesi sonucu tesbit edilen durumu, "Kubbe, sarsıntılar nedeniyle baskıyla taşıyıcı sistemini ve yan duvarları itiyor. İtme dolayısıyla yan duvarlarda, dışa doğru 2 derecelik eğim tespit edildi" diye açıkladı.

2 derecelik tehlikeli eğim
Belirlenen 2 derecelik eğimin, sarsıntılardan nasıl etkileneceği de Boğaziçi Üniversitesi'nde hesaplandı ve büyük bir depremde Ayasofya'nın büyük hasar göreceği ortaya çıktı. Uzmanlar, büyük bir depremde yıkılması ihtimaline karşı, 1500 yıllık Ayasofya'yı 'dikmeyi' önerdiler. Doç. Dr. Günhan Danışman, bu kararı "Kubbe ve taşıyıcıyı birbirine bağlayan bir kemer var. Bu ikisini birbirine bağlayacağız, yani dikmiş olacağız. Ancak her şeyin başı para. Sadece Ayasofya için birkaç milyon dolar gerekiyor" diye anlattı.

UNI-MED seferber oldu
Boğaziçi ve Roma Üniversitesi'nin üyesi olduğu Akdeniz Üniversiteler Birliği UNI-MED, Ayasofya'nın kurtarılması için seferber oldu. Akdeniz Üniversiteler Birliği, Avrupa'yı tarihi yarımadadaki eserler için harekete geçirmeyi planlıyor. Bu çerçevede, dünyanın ünlü mimarları ile İstanbul'daki eserlerin nasıl kurtarılabileceği yönünde görüş alışverişleri yapılarak, strateji geliştiriliyor.

Turnike çetesine ceza
Müzesi'nin turnikelerinden biletsiz ziyaretçi geçirerek haksız kazanç sağladıkları iddiasıyla müze görevlilerine açılan dava, 5'inci yılında sonuçlandı. 2004 kayıtlarına göre 841 bin kişinin ziyaret ettiği Ayasofya Müzesi'nde, 5 yıl önce yapılan turnike yolsuzluğunun boyutları hesaplanamadı. İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi, müzenin bilet satış gişesi ile turnike kontrol noktasında çalışan 5 görevliyi, bilet satış yolsuzluğu ile lüks yaşantı içine girdikleri tesbitleri üzerine 1 yıl hapis cezasına çarptırdı, 10 aya indirdiği cezayı, iyi hal nedeniyle erteledi. Müzeye yolsuzluk üzerine getirilen 4 yeni turnike ise, insan kontrolüne gerek olmadan çalışıyor.