Ayasofya Medresesi 71 Yıl Sonra Yeniden İnşa Ediliyor



71 yıl önce bir gecede yıktırılan Ayasofya Medresesi'nin inşası için Kültür ve Turizm Bakanlığı harekete geçti. Fatih Sultan Mehmet tarafından 15 yy'da yaptırılan, Sultan Abdülmecid'in yeniden yaptırılırcasına tamir ettirdiği ve 1936 yılında dönemin müdürü Aziz Ogan'ın emri ile bir gecede yıktırılan ve 71 yıldır ihmal edilen tarihi medresenin yapımı için Kültür ve Turizm Bakanlığı harekete geçti.

Hizmete girdiği ilk yıllarda Molla Hüsrev, astrolog Ali Kuşçu, Ümmüveled Hüsameddin Hüseyin Efendi, Şeyhülislam Hamid Efendi, Hocazade Şemseddin Efendi, Seyfi Çelebi gibi devrinin muhtelif ilim adamlarının dersler verdiği Ayasofya Fatih Medresesi, Kültür ve Turizm Bakanlığının özellikle İstanbul başta olmak üzere başlattığı tarihi eserlerin yenileme çalışmaları çerçevesinde yeniden yapılacak.

Hem geçmiş hem gelecek
Medresenin, müzenin yeni bir büroya kavuşması açısından önemli olduğunu söyleyen sanat tarihçisi Prof. Dr. Semavi Eyice, “Medrese binası Osmanlı dokusu dikkate alınarak inşa edilmeli. Hem tarihi bir bina hayata döndürülmüş olacak hem de müdürlük binasının yetersiz olduğu müzeye idari bir bina kazandırılmış olacak' dedi.