Ayasofya Müzesi Padişah Türbeleri Kapılarını Açıyor



İl Özel İdaresi, İstanbul’un kültür mirası olan tüm eski eserlerin restorasyonlarını birer birer bitirerek ziyarete açıyor. Ramazan ayının hemen öncesinde I. Abdülhamit Türbesi’ni ziyarete açarak, "Eski eserler gün yüzüne çıkıyor" sloganıyla İstanbul’un kültür mirasına sahip çıkan İl Özel İdaresi, Osmanlı sanat tarihi açısından çok büyük önem taşıyan Ayasofya Türbelerinin de kapılarını açıyor.

Restorasyonu tamamlanan Ayasofya Müzesi Türbeleri, 5 padişaha ev sahipliği yapıyor. İstanbul’da en çok padişahın, hanım sultanın, valide sultanın, padişah kızlarının ve şehzadelerin gömülü olduğu hanedan türbelerini artık herkes görebilecek ve gezebilecek.

Mimarlık ve sanat tarihi açısından büyük önem taşıyan; Mimar Sinan’ın, Mimar Davut Ağa’nın ve Mimar Dalgıç Ahmed Ağa’nın eserleri olan, Şehzadeler Türbesi (XVI. yy) , II. Selim Türbesi (1577), III. Murad Türbesi (1599) ve III Mehmed Türbesi (1608) 18 Eylül 2009 Cuma günü, düzenlenecek açılış töreni ile kapılarını açacak.

İstanbul’da Osmanlı ölüm kültür ve medeniyetinin örneklerinin sergilendiği bu türbelerin; en iyi taş ve mermer işçiliğine ve en güzel İznik çinilerine sahip oldukları belirtiliyor. Türbeler ayrıca hat sanatının usta kuşak yazılarını, ince ağaç işçiliğinin sedef kakmalı kapı ve pencere örneklerini barındırıyor.