Ayasuluk’ta 50 gün...



Selçuk'un tarihi Ayasuluk Kalesi’ndeki kazı ve restorasyon çalışmalarının bu yılki bölümü tamamlandı. Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Büyükkolancı başkanlığında, 10 kişiden oluşan arkeolog ve öğrenci ekibiyle 9 Temmuz'da başlanan 2008 kazılarında toplam 50 gün çalışma yapıldığı bildirildi.

Ayasuluk Tepesi ve St. Jean Anıtı Kazı Başkanı Büyükkolancı, çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:

“Geçen yıl Bakanlar Kurulu tarafından verilen izinle başlanan kale içindeki kazı çalışmaları, 2008 yılında daha önce planlandığı gibi gerçekleşti. Özellikle kalenin batı yanındaki sur duvarlarının onarımına başlandı. Kale Camisi’nin güneyindeki yamaçta yer alan ve toplam olarak 500 metrekarelik alanı kapsayan üç evin kazısı tamamlandı. Bu evler, kalede 18. yüzyıla kadar yaşayan askerlerin kaldıkları evlerdir. Ayrıca kalenin en yüksek noktasında bulunan Kale Hamamı’nın kazısı da tamamlandı. Bu yapı için de restorasyon projesi hazırlanabilir.”

Kalenin önümüzdeki dört yıl içinde ziyarete açılabileceğini kaydeden Büyükkolancı, “Selçuk'a gelen ziyaretçilere Kale, St. Jean, İsabey Camisi ve mümkün olursa Artemision'u da içine alan yeni bir ziyaretçi güzergâhı yaratılabilir. Bu da ziyaretçilerin Selçuk'ta kalma sürelerini artıracaktır”dedi.

Büyükkolancı, Selçuk Belediyesi'nin de tarihi alandaki çalışmalara önemli destek verdiğini dile getirdi.