Ayazma Sevinsin mi Bilemiyor!



Tuzla Ayazma'daki baş döndürücü gelişmelerde son durum: Tarihi kalıntıların ve tescilli ağaçların olduğu bölgedeki inşaat konusunda dört farklı karar veren Anıtlar Kurulu, beşinci kararında inşaatın durdurulmasını istedi. Kurul, inşaatla tescilli ağaçlara zarar verildiği ve sorumlular hakkında işlem yapılması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Belediye de inşaatı mühürledi.

Tuzla Belediyesi, 2006'da Ayazma'da nikâh salonu ve konferans salonları içeren bir kompleks için inşaata başladı. Ancak tarihi kalıntıların ve tescilli anıt ağaçların olduğu bölge koruma altındaydı, konu İstanbul 5 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na yansıdı. Kurul 12 Aralık 2006'daki ilk kararında uygulamanın durdurulmasını istedi. İnşaat dururken kazı yapılan bölgedeki asırlık ağaçlar da kökleri açıkta kaldığı için kuruma tehlikesiyle karşılaştı. Kurul, 10 Ekim 2007'de aynı gün içinde iki farklı karara imza attı. 835 sayılı ilk kararda İ.Ü. Orman Fakültesi'nin hazırlayacağı ağaç revizyon planının iletilmesini istedi. Aynı günkü ikinci kararındaysa projenin sakıncalı olmadığını bildirdi. Bu karara uyan Tuzla Belediyesi, inşaat çalışmalarına 2006'da kaldığı yerden devam etti. Dördüncü karar 8 Şubat 2008'de geldi. Bu kararda tescilli ağaçlara zarar verildiği ve ayrıca uygulamanın onaylı projesine uygun olmadığı belirtildi. Kurulun farklı kararları basına yansıdı. Kurula göre bu farklılık doğaldı. Tartışmaların sürmesi üzerine kurul geçen hafta Ayazma'da yerinde inceleme yaptı.

Anıtlar Kurulu'nun incelemeden sonra 20 Şubat 2008'de aldığı son karar şöyle oldu:
".... ağaçlara zarar verildiği ve kurulumuza bu yönde bilgi ve belge iletilmeden binaların yerlerinin değiştirildiği anlaşıldığından alandaki inşai faaliyetlerin durdurulmasına, 2863 sayılı yasaya aykırı işlemler hususunda ilgililer hakkında yasal işlem yapılmasına; kurulumuza iletilecek yeni bilgi ve belgelerden sonra konunun yeniden değerlendirilebileceğine karar verildi."

Tuzla Belediyesi de bu karar doğrultusunda inşaatı mühürledi. Ayrıca kurul kararında yer alan, "...Kurulumuza iletilen fotoğraflardan ve kurulumuzca yerinde yapılan incelemede temel kazılar sonucunda ortaya çıkan, Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanlarınca tespit edilen kalıntılarla ilgili Arkeoloji Müze Müdürlüğü'nden tekraren rapor istenmesine, yapılan temel harfriyatı sırasında ortaya çıkan bulgulardan müzeye bilgi verilip verilmediğinin sorulmasına" ifadesiyle de Ayazma'daki tarihi kalıntıların varlığı kesinleşti.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Tuzla Şubesi Başkanı Halil Özen, Tuzla Belediyesi'nin tarihi kalıntılarla ilgili Arkeoloji Müzesi'ne bilgi vermediğini belirterek, "Tuzla Belediyesi'nin başından beri yaptıkları bir suçtur. Ayrıca Anıtlar Kurulu da aynı gün verdiği iki farklı kararla görevi kötüye kullanmış ve bir yılı geçen zamana yaydığı beş farklı kararla hem tarihsel değeri olan hem de tescilli ağaçların bulunduğu Ayazma'ın tahrip edilmesine neden olmuştur" dedi.