"Ayder‘de İnsanlara Sorulmadan Bir Şeyler Yapılacak"



Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı olan Ayder Yaylası’nı ‘kentsel dönüşüm ve gelişim projesi’ adı altında imara açılması için Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından ihale günü verildi. TOKİ, “Ayder Yaylası Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’nin” hazırlanması için ön yeterlilik ihalesi yapacak. İhale 16 Şubat 2017 günü saat 11.00’da TOKİ’nin İstanbul Hizmet Binası’nda gerçekleşecek. İhale sürecinin başladığına dair bilgiler Elektronik Kamu Alımları Platformu’nun internet sitesinde yayınlanmasına rağmen, turizm koruma bölgesindeki 110 hektarlık alanın imara açılma nedeni konusunda bilgi verilmedi.

Birgün Gazetesi'nden Uğur Şahin'in haberine göre, Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları’ndan (ÇEHAV) olan aynı zamanda da Fırtına İnsiyatifi’nin Avukatı İbrahim Demirci, TOKİ’nin danışmanlık hizmetini ihaleye çıkarttığını aktararak, “Yani TOKİ, bir türlü fizibilite raporu şeklinde danışmanlık hizmeti alımını çıkarttı. Dolayısıyla işin içeriğine, aslına dâhil bir ihale değil. Danışmanlık hizmeti tamamlanacak, bir rapor hazırlanacak ve o rapora istinaden TOKİ ya kendisi yapacak ya da ihaleye çıkartacak. İhale içeriğine baktığımız zaman da, 110 hektarlık bir alandan bahsediliyor. Bu da neredeyse bütün bir Ayder’i kapsayan bir alan” dedi.

TOKİ girdiği yeri dağıtıyor

Danışmanlık hizmetinin içeriğine dair de bilgi veren Demirci, “TOKİ, aslında ihaleyle ‘imar planı hazırla’ diyor. İhalede aynı zamanda, hak sahipli uzlaşma sürecinin yürütülmesi işlerinin yapılması da yer alıyor. Yani oradaki mal sahipleriyle, uzlaşma süreci yürütecek. Fakat neyin uzlaşması olacak, bilemiyoruz. TOKİ girdiği yeri dağıtıyor, bunu biliyoruz. Kentsel dönüşüm örneklerini de biliyoruz. Ayder‘de insanlara sorulmadan bir şeyler yapılacak. Kimseye sormadan bu planı yürütmeye koymak mantıklı değil. Muhtemelen kamulaştırmamalarla birlikte, oradaki insanları oradan çıkartmaya yönelik bir proje olarak gözüküyor” diye konuştu.

Kayak merkezi!

Rize Valisi Erdoğan Beştaş, Ayder Yaylası’na TOKİ’nin gireceği yönünde bir açıklama yapmıştı. Beştaş, Ayder Yaylası’nda Türkiye’nin en büyük kayak merkezini yapmak için gerekli çalışmalara başladıklarını ifade ederek, “Yeşil yolun ve Rize-Artvin Havalimanı’nın tamamlanmasıyla bölge turizmi hızla canlanacak” demişti.

***

Ayder’de neler oldu?

Ayder Yaylası ilk olarak 1987’de Turizm Merkezi ilan edilmiş, 1994 yılına gelindiğinde Milli Park, 1998’de ise Doğal Sit alanı olmuş ve koruma altına alınmıştı. Ayder, Karadeniz’in en bilinen yaylası son olarak 2006’da Bakanlar Kurulu Kararı ile “Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi” ilan edildi.

Koruma amaçlı imar planları hazırlanmayan Ayder Yaylası, yıllardır doğal güzelliğini bozan kaçak yapılara esir oldu. AKP’li Çamlıhemşin Belediyesi, Ayder Yaylası’ndaki 290 yapıdan 158’i için yıkım kararı alırken, yapıların yıkımı için yapılan ihaleye katılım olmadı.