Büyükşehir’den, İstanbul’un Çehresini Değiştirecek Projeler



İstanbul Büyükşehir Belediyesi Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP), İstanbul’un yeni konut, kültür- turizm, iş ve rekreasyon alanları ile semt merkezlerini projelendirmek için kolları sıvadı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP), dört ana başlık altında milyonlarca metrekarelik alanda, milyonlarca kişiyi ilgilendiren 20 ayrı proje hazırlıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş'ın talimatıyla kurulan merkez bu projeleri hayata geçirdiğinde, İstanbul adeta kendi küllerinden yeniden doğacak.

İMP'nin basın açıklaması olarak dağıttığı kitapçığa göre; Bu çalışmaların ilkini Rekreasyon Kültür ve Turizm Projeleri oluşturuyor. Bunlardan 180 hektarlık bir alanı kaplayan Küçükçekmece-Avcılar, İç-Dış Kumsal Kentsel Tasarım Projesi’ne göre 450 bin metrekarelik bir inşaat alanında doğal değerlerin yeniden kazanılması, rekreatif ve kültürel alanlar oluşturulması öngörülüyor. 21 bin 600 hektarlık bir alanda, 2 milyon metrekarelik inşaat alanı kaplayan, Karadeniz Maden Ocakları Yeniden Kazanım Projesi ile de bozulan doğanın rehabilitasyonu ve doğal değerlerin yeniden kazanılması planlanıyor.

Proje çerçevesinde turizm, rekreasyon ve yatçılık aktivitelerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Maltepe’de 630 hektarlık bir sahada yeşil alanlar ve spor ünitelerinin yer alacağı bölge parkı yapılması ile Cebeci Taş Ocakları’nda benzer bir çalışma da projeler arasında bulunuyor.

MİA Projeleri
Merkezi İş Alanı (MİA) Projeleri çerçevesinde 7 ayrı bölgede de sanayi dönüşüm ve yeni merkezler oluşturma çalışmaları bulunuyor. Kartal’da 550 hektarlık bir sahada 5 milyon metrekarelik alanda doğu-batı yakası arasında işgücü dengesizliğini gidermek, ticaret, turizm, konut, kültür, yönetim ve rekreasyon fonksiyonlarının yer alacağı güçlü bir merkez oluşturulması planlanıyor.

İkitelli’de 150 hektarlık, Zeytinburnu’nda 156 hektarlık, Ispartakule’de de 100 hektarlık alanlarda da yeni merkezler yaratılması hedefleniyor. Büyükdere Caddesi’nde 400 hektarlık, Güneşli’de 600 hektarlık, Topkapı’da da 400 hektarlık bir alanda sanayiden dönüşüm projeleri hazırlanıyor.

İMP’in çalışmaları arasında semt merkezlerinin yeniden keşfedilmesi, sosyal, kültürel işlevlerle desteklenmesi içinde üç proje bulunuyor. Bunlar Beylikdüzü’nde 32 hektarlık bir alanda yeni merkez oluşturulması, Kağıthane’de 95 hektarlık alanda ve Maltepe Dragos’da da 30 hektarlık alanda sanayiden dönüşümün gerçekleştirilmesi olarak sıralanıyor.

Konut alanları dönüşüm projeleri
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin büyük önem verdiği “Konut Alanları Kentsel Dönüşüm Projeleri” ile ilgili de ilk etapta 6 bölge için çalışma yapılıyor. Küçükçekmece Ayazma projesi ile 140 hektarlık alanda 7 bin konut, Yarımburgaz projesi ile 200 hektarlık alanda 10 bin konut, İkitelli Kayabaşı’nda 1500 hektarlık alanda 100 bin konut, Tuzla Aydınlı Mahallesi’nde 500 hektarlık alanda 25 bin konut, Altınşehir’de 450 hektarlık alanda 35 bin konut için konut alanları kentsel dönüşüm projeleri yapılıyor. Ayrıca Zeytinburnu’nda 1200 hektarlık bir bölgede de yüksek deprem riski altında olan yerleşim yerlerinin, çağdaş bir yerleşmeye dönüştürülmesi içinde kentsel tasarım çalışmaları sürdürülüyor.