Müşteriyle Seç Ama Müşterinin Esiri Olma



26 yaşındaki oğul Emrah Sevimlisoy ise yeni nesil mimarinin temsilcisi. Baba-oğulun mimarlık dışındaki ortak tutkusu Marilyn Monroe. Koleksiyonerlerden, ünlü oyuncunun özel eşyalarını topluyorlar. Baba Sevimlisoy dekorasyonun ipuçlarını, oğul Sevimlisoy ise 2006’nın trendlerini anlattı.

Kabataş Erkek Lisesi’nde okumak için 1967’de Gaziantep’ten İstanbul’a gelen ve Boğaziçi’ne aşık olan mimar Erol Sevimlisoy’un hayatında yalılar önemli bir yer tutuyor. Modern bina ve ofis tasarımlarının yanı sıra uzun yıllar yalı restorasyonu, restitüsyon ve dekorasyonu yaptı.

Yalının mutlaka geçmiş zamanı yansıtacak şekilde döşenmesi gerekmediğini düşünüyor Sevimlisoy: ‘İlle de varaklı koltuklar, kristal avizelerle döşeli bir mekanda olmak zorunda değilsiniz. Eğer yaşamınız, modern dekorasyona yakın ise tarihi yalılarda bunu da kullanmak mümkün.’

Dekorasyonda müşterisinin yaşamı ve zevkini ön plana alan Sevimlisoy’a göre yalılar zaten inşa edildikleri döneme göre kimliği olan binalar. Bu binaların içi bir başka döneme göre dekore edildiğinde, kimlik daha da güçlü hale geliyor.

Erol Sevimlisoy Çubuklu’da bir yalıda yaşıyor ama ayrıca kent merkezine yakın olması gerektiğinde kullandığı, Maya Residence’da bir dairesi var. Tamamen modern çizgilerle döşeli daireyi, tutkuyla bağlı olduğu ünlü yıldız Marilyn Monroe koleksiyonerlerinden aldığı orijinal kırmızı çantası ve tahta kutusuyla birlikte iskambil kağıtları süslüyor.

Sevimlisoy’a göre, eski bir yapıyı restore etmek, bir insanı yeniden hayata döndürmeye benziyor. Bundan mutluluk duyuyor. Tarihi binaları yaparken, orijinal detaylara dokunmamaya, aslına sadık kalmaya özen gösteriyor. Yaşama döndürdüğü yalılar arasında, Anadoluhisarı’nda ‘Pembe Yalı’ olarak da bilinen Vardar Yalısı, yine Anadoluhisarı’ndaki İnönüler’in yalısı, Kanlıca’da Asafpaşa Yalısı var. En sevdiği işlerden biri de restitüsyon. Yani toprak altında bulunan kalıntılar üzerine, eskiden var olan binayı yeniden yapmak. Bu çalışmalarda hem araştırmacı, hem arkeolog gibi çalıştığını söylüyor. Heybeliada’daki Mısır Prensi Abbas Halimpaşa Köşkü ve Büyükada Plaj Oteli yeniden var ettikleri arasında.

Sevimlisoy, tarihi binalar kadar modern binalara da ilgi duyuyor. Ofisleri, evleri son teknolojiyle donatarak, kağıt-kalem karmaşasına son veriyor.

Sevimlisoy, geleceği teknolojinin kontrolünde görüyor. Doğayla bütünleşen, ısısını, elektriğini, suyunu üreten evlerin yakında Türkiye’de de inşasına başlanacağına inanıyor.

Erol Sevimlisoy’a göre mimarlar, insan hayatına yön veren maestrolar. Gelip size ‘Burada yatacaksın’, ‘Burada oturacaksın’ diyorlar. O evde oturacak olana istediği her şeyi vermek, ama ondan çok da etkilenmemek gerekiyor. Yani, müşteriyle birlikte seç ama müşterinin esiri olma. Sevimlisoy’un mimariye bakış düsturu ise: Çizmek değil çözmek gerekir, bakmak değil görmek gerekir.

Sevimlisoy’un müşterilerini çok memnun eden bir alışkanlığı da var. Onların en sevdiği objeyi, kavramı ya da kişiyi öğrenip, dekorasyonda buna yer vermek. Ama bunu müşteriye teslimat sırasında göstermek. Sürpriz...

ABD BAŞKONSOLOSLUĞUNDA İMZASI VAR

İstinye’deki ABD İstanbul Başkonsolosluğu binasının dekorasyonunda, Kemer Country’deki Zeynep-Selim Sohtorik villasında, Londra’da Amberley Cottage dekorasyonunda, Manchester Gate’deki Westbourne Terrace evlerinde de onun imzası var.

Dr. Ata ve Rana Anıl’ın yüksek teknolojiyle donatılmış ofisi, Ulus’taki modern Biruni Laboratuvarı binası da onun eseri. Müşterilerinin arasında Sabancı Ailesi, Metin Acar, Halis Toprak, Celal Ersoy gibi tanınmış simalar yer alıyor.
Babadan öneriler:

FAZLALIKLARI ATIN

-Parçalardan bütünlere geçerek, az ama çok kaliteli mobilyalar tercih edin.

-Dışa dönük, kapalı mekanlarda bile açık mekan ferahlığını yansıtmak ve işlevselliğe önem vermek gerekir. Yapılarda sadece aksesuvar ve mobilyaların modern seçilmesi yeterli değil, mekanın da modern yaklaşımı yansıtması gerekir.

-Küçük detaylar, büyük farkları yaşama taşır. Aksesuvarlar dekorasyonun vazgeçilmezlerindendir. Modern çağın yalın mekanlarının tasarımlarında parlak renkler ön plana çıkmalıdır.

-Ahşaplar dokunma hissi uyandırmalı. Özellikle ahşap dokusunun işlevsel, göze hitap eden kalitesini belirginleştirmeliyiz.

-Fazla olan eşya-obje-giysi gibi hayatınıza yük olduğunu düşündüğünüz şeyleri atıp, ferahlayın.

-Günlük yaşamımızın belirli bölümlerinde, çalışma ve rutin hayatımıza reklamlar koyarak bir nevi terapi yapmalıyız. Bu reklamları ne kadar sık yapabilirsek sağlığımız, kendinize olan güvenimiz ve mutluluğumuz artacaktır. Dekorasyonda araya reklam almak, bir sandalyenin döşemesini değiştirmek ya da yeni bir obje satın almakla yapılabilir. Tabii ki çok sık olmamak kaydıyla. Kısacası çocuğunuza oyuncak, eşinize çiçek aldığınız gibi evinize de aksesuvar ya da bir obje alın.

EMRAH SEVİMLİSOY’DAN TRENDLERİ

Emrah Sevimlisoy (26), küçük yaşlardan itibaren çizim derslerine başlamış. Babası kendisi gibi Güzel Sanatlar Akademisi’ni bitirmesini istediyse de o davetli olarak gittiği İngiltere’deki Middlesex Üniversitesi’nde eğitim almış. Eğitimini İtalya’da Domus Akademisi’nde, Londra’da Royal College of Art’da sürdürmüş. Şimdilerde, babasıyla kurduğu ‘Design Embassy London’ markasıyla özel tasarım ve uygulamalar yapıyor. Aynı zamanda Luton Üniversitesi’nde öğretim görevlisi ve Middlesex Üniversitesi’nde danışman. Dünyaca ünlü Harrods mağazaları zincirindeki Knightsbridge Apartmanları’nda, babasıyla birlikte iki dairenin tasarım çalışmalarını sürdürüyor. Üniversitedeki ilk günlerinde tek kişinin yaşayacağı mekanı çizerken babasından yardım istemiş. Hocalarından aldığı cevap: ‘Baban klasik bir mimar, bir daha ona sorma’ olmuş. Erol Sevimlisoy, bunun oğlu için çok yararlı olduğunu düşünüyor. ‘Şimdi çok ayrı çizgilerde düşünüyoruz ve bu çok yaratıcı’ diyor.

* Yeni Antikalar: Antikaların her zaman revaçta olması, genç neslin farklı yaklaşım arayışı New Nostalgia trendini yarattı. Bu akım trendlerin crem de la crem’i. Antika objeler, günümüz malzemeleriyle yeniden yapılıyor. Mesela bir kristal vazoyu, fiberden yapınca günümüz modern iç mekanlarına uyuyor. Bunun öncüleri Capelli, Kartell, Tord Bontjye. Avize, gardırop, çay masası gibi her türlü objede kullanılıyor.

* MTV ve Amerika: Kişiye özel, bir adet üretilen ürünler çok gözde. En komik örneği MTV’de gençlerin hazırladığı ‘Pimp My Ride’ programı. Otomobiller sahibinin özelliklerine göre tasarlanıyor. İçine akvaryumdan, mısır patlatma makinesine kadar değişen objeler yerleştiriliyor.

* Doğaya Geri Dönüş: Çevre dostu binalar geleceğin trendi. En önemli öncülerinden biri Bill Dunston mimarlık şirketinin İngiltere Sutton’da yaptığı BEDZED binası. Konut ve işyeri olarak kullanılan bina dönüşümlü malzemeyle yapıldı. Isı kaybı yok. Çatısındaki bahçe doğallık sağlıyor.

* Arabian Nights-Arap Geceleri: Oryantalizm etkili pop art. ‘Andy Warhol meets Arabia’ denebilir. Paris’te Hassan Hajjaj’ın tasarladığı Parisian Bar-Restoran bunun en önemli örneklerinden.