Aydınlatmanın Şehrin Güzelleşmesine Katkıda Bulunduğu Konusunda Hemfikiriz



Philips, Türk halkının yaşadıkları şehirlere ilişkin görüşlerini ve algılarını ölçümlemek amacıyla  12 şehirde 600’den fazla katılımcı ile gercekleştirilen araştırma sonucunda ortaya çıkan Türkiye’nin 'Yaşanabilir Şehirler Rehberi'ni, Pera Palas'ta düzenlenen basın toplantısıyla kamuyoyuyla paylaştı. Philips tarafından birçok ülkede yaptırılan  araştırmaların bir parçası olan çalışma, Türk halkının yaşadıkları şehirlerle ilgili görüşlerini, gelecek beklentilerini, şehirlerde nelere önem verdiklerini de ortaya koyuyor.


Bursa Saat Kulesi

Araştırmadan çıkan bilgiler ışığında Philips, aralarında mimar ve şehir planlamacılarının, devlet karar mercilerinin ve akademisyenlerin de bulunduğu başlıca alanlardan bir grup seçkin uzmanı, şehirlerde markalaşma, güvenlik, emniyet, ekonomik canlılık ve sürdürülebilir enerji kullanımı gibi kentsel gelişimle ilgili konuları tartışmak üzere bir araya getirdi. Şehirleri yaşanabilir halde tutma konusunda karşılaşılabilecek sorunların çözümleri üzerine düşünmek ve Türkiye şehirlerinin geleceğini şekillendirmeye önemli katkılar sağlayacak yeni fikirlere ve potansiyel çözümlere dair deneyim ve anlayışların paylaşılacağı bir platform yaratmak üzere gerçekleştirilen toplantıda, araştırma sonuçları incelendi. Tartışma toplantısından çıkan ve tüm katılımcıların mutabık kaldığı ana fikir ise İstanbul ve diğer illerin daha yaşanabilir hale gelmesi için bir 'master plan'a ihtiyaç duyduğu ve mevcut  'master plan'ların aslına uygun olarak uygulanması gerektiği oldu.


Aralarında mimar ve şehir planlamacılarının, devlet karar mercilerinin ve akademisyenlerin de bulunduğu başlıca alanlardan bir grup seçkin uzman, araştırma sonuçlarını değerlendirdi

Aydınlatma şehrin güzelleşmesinde çok önemli rol oynuyor

Araştırmada, şehir aydınlatmasına ilişkin algılamalar da ölçüldü. Elde edilen sonuçlara göre, kentlerde yaşayanların neredeyse tamamı (yüzde 95) aydınlatmanın şehrin güzelleşmesine katkıda bulunduğu fikrine katılıyor. Türk halkının yüzde 40’ı ise aydınlatma konusunda yetkililerce yapılan faaliyetleri yeterli bulmuyor.

Her yıl 60 milyon kişinin kentsel alanlara taşındığına ve BM'nin şu anda 3 milyar olan kentsel nüfusun 2030’a kadar yaklaşık 5 milyara çıkacağını öngördüğüne dikkat çeken Philips Aydınlatma Türkiye Genel Müdürü Ülkem Kırımlı, bu trendin şehirlere fırsatlar ve zorluklar sunduğunu kaydetti. "Kentsel nüfusun artışı çeşitli kritik sorunlar doğuruyor. Örneğin, şehirler küresel enerji  tüketiminin yüzde 70’ini kapsıyor. Dünyadaki enerjinin yaklaşık yüzde 40’ı binalarda kullanılıyor ki bu oran ulaşım ve sanayide kullanılandan fazla" diye konuşan Kırımlı, araştırma hakkında şu bilgileri verdi:

"Şehirleri yaşanabilir halde tutmak  konulu araştırmamız, günümüzde Türkiye şehirlerinin modern kentsel yaşam durumunu incelemeyi amaçlıyor. Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz bu araştırma, Türk halkının yaşadıkları şehirlere ilişkin görüşlerini ve gelecek beklentilerini net bir biçimde anlamamıza ve ihtiyaçlarını daha bir doğru biçimde tespit etmemize fayda sağlayacaktır. Bu araştırma, bize aynı zamanda Philips olarak ne kadar doğru işler yaptığımızı da gösteriyor. Örneğin, araştırma sonuçlarına baktığımızda görüyoruz ki, kentlerde yaşayanların neredeyse tamamı aydınlatmanın şehrin güzelleşmesine katkıda bulunduğunu düşünüyor. Yine benzer şekilde görüyoruz ki, Türk halkının yüzde 40’ı aydınlatma konusunda yetkililerce yapılan faaliyetleri yeterli bulmuyor. Bu bize hala gidilecek yolumuz olduğunu gösteriyor. Biz Philips olarak, bu alanlarda yaptığımız yatırımlar ve geliştirdiğimiz teknolojilerle şehirlerdeki yaşam kalitesini artırmaya devem ediyoruz”.


İzmir Asansör

Türk halkının yüzde 81’i yaşadıkları şehirden memnun

Yapılan araştırmaya göre kentlerde yaşayan halkın büyük çoğunluğu (yüzde 87) en az 15 yıldır şu anda bulundukları şehirde yaşıyor. Hatta yüzde59’luk bir kesim doğduğu ilde yaşamaya devam ediyor. İş hayatı ve aile/arkadaş, yaşanan şehre gelmenin başlıca nedenleri olarak görülüyor. Büyük illerde okul, diğer illerde ise şehrin mimari ve kentsel dokusu şehre gelmenin arkasında yatan diğer başlıca nedenler olarak ön plana çıkıyor.  Halkın yaşadıkları şehirden memnuniyet düzeyleri ve yaşam kalitesi değerlendirmelerine bakıldığında, genel memnuniyet oldukça yüksek görünüyor (yüzde 81).


İzmir ekonomi Üniversitesi

Her iki kişiden biri şehirlerin daha yaşanabilir kılınması için yapılan faaliyetleri yetersiz buluyor

Araştırma sonuçlarına göre halkın yüzde 48’i şehirlerin daha yaşanabilir kılınması için yapılan faaliyetleri yetersiz buluyor. Türk halkı gelecekteki temel sorunların başında işsizlik ve artan şehir nüfusunun geldiğini düşünüyor. Görüşülen kişilerin yüzde 40’ı gelecekte şehirlerindeki ekonomik koşulların daha kötü olacağını düşünüyor. Artan enerji maliyetleri ve trafik/ulaşım sorunlarının büyük illerde yaşayanlar bazında daha fazla belirtildiği görülüyor.