Aydınoğlu Beyliği Dönemine Ait Türbe Bulundu



Efes Antik Kenti kazıları kapsamında Artemis Tapınağı'nın bulunduğu alanda yapılan arkeolojik çalışmalar, Aydınoğlu Beyliği dönemine ait olduğu belirlenen bir türbeyi de gün yüzüne çıkardı.

Efes Kazıları kapsamında Artemis Tapınağı'nın bulunduğu alanda Vakıflar Genel Müdürlüğünün izniyle Avusturya Arkeoloji Enstitüsü tarafından yürütülen İslami dönem eserleri kazıları, bir tarihi yapının daha gün ortaya çıkmasını sağladı. Efes Kazıları Başkan Vekili Doç. Dr. Sabine Ladstatter, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Artemis Tapınağı alanında yürütülen arkeolojik çalışmalarda, 14. yüzyıl sonu, 15. yüzyıl başına denk düşen tarih aralığında Aydınoğlu Beyliği dönemine ait olduğu düşünülen bir türbe bulunduğunu bildirdi.

Türbenin sonraki yıllarda Osmanlı döneminde de kullanım gördüğünün belirlendiğini bildiren Doç. Dr. Ladstatter, şunları söyledi:

"Kazı çalışmalarının gösterdiği sonuçlara göre, türbenin girişi batıda olup, mermer bir kapısı bulunmaktadır. Türbenin içerisinde çalışmalar sırasında iki ayrı mezar tespit edildi. Bu mezarlardan biri merkezde, bir diğeri ise türbenin iç cephe kuzeybatısındadır. Merkezdeki mezarın üzeri taşla örülmüş ve mezar taşı mermerden. Duvarın kuzeybatısındaki ikinci mezarın üzeri ise tuğla ile örülmüş ve zemine yerleştirilmiş. Türbenin etrafında bulunan mezar taşları ve mezarları örtmekte kullanılan taşlar, türbe etrafında bir mezarlık alanı olduğunu düşündürmektedir."

Doç. Dr. Ladstatter, çalışmalarda türbenin kim için yapılmış olduğu veya içinde yer alan mezarların kimlere ait olduğu konusunda henüz bir bilgiye ulaşamadıklarını söyledi.

Buna rağmen türbenin ve ortasındaki mezarın yapısına bakılarak, burasının saygın bir kişiye ait olduğunu düşündüklerini dile getiren Doç. Dr. Ladstatter, türbenin, yapılacak restorasyon çalışmalarının ardından Selçuk ilçesini bir arkeolojik park haline getirme hedefi doğrultusunda ziyarete açılmasının planlandığını belirtti.

Türbede birçok malzeme de bulundu

Avusturya Arkeoloji Enstitüsü'nde görevli Josel Eitler de, kazıda ortaya çıkarılan bulgular hakkında bilgi verdi.

Aydınoğulları Beyliği dönemine dayandığı tahmin edilen türbede, 2 adet mezarın yanı sıra abdest malzemeleri, tezgah, üzeri süslerle işlenmiş mermer taşlar, gül figürleri ve koruma amaçlı taş duvarların gün yüzüne çıkarıldığını belirten Eitler, 3 haftalık bir çalışma süresi olan kazı projesinin 3'te 2'lik kısmının sona erdiğini, alanda gelecek yıl restorasyona dönük daha büyük bir çalışma yapılmasının planlandığını sözlerine ekledi.