AYEDAŞ’a En Yüksek Teklif Kimden Geldi?



Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kırşan'ın komisyon başkanlığındaki ihaleye, Eksim Ortak Girişim Grubu (OGG), Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ, Aksa Elektrik AŞ, Fina Enerji-Fina Limancılık OGG, Alsim Alarko AŞ ve Park Holding AŞ katıldı. Nihai pazarlık görüşmesinde ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı. Bu turda en yüksek tutar 652 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Elemeli yazılı turların birincisinde Park Holding AŞ, ikincisinde ise Eksim OGG en düşük teklifi vererek elenen katılımcı oldu. Daha sonra, Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ, Aksa Elektrik AŞ, Fina Enerji-Fina Limancılık OGG ve Alsim Alarko AŞ ile açık artırmaya geçildi. Bu aşamada, açık artırmada başlangıç tutarı 1 milyar 165 milyon dolar, artırım aralığı ise 2 milyon dolar olarak belirlendi.

Açık artırmalı turda sırasıyla Fina Enerji-Fina Limancılık OGG, Alsim Alarko AŞ çekildi. Aksa Elektrik AŞ ile Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ arasındaki karşılıklı fiyat artırımının ardından, Aksa Elektrik AŞ yetkilileri ihaleden çekildiklerini açıkladı. İstanbul'un Anadolu yakasına elektrik dağıtım hizmeti veren AYEDAŞ'ın 2 milyon 391 bin 859 abonesi bulurken, bölgede kayıp-kaçak oranı yüzde 8 düzeyinde.