AYİD Bünyesinde İşçi Sağlığı Eğitimi Başlayacak



Panelde AYİD Genel Sekreteri Hakan Şişik, ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Özdil ve Mimar Serdar Nalbantoğlu konuşma yaparak AYİD üyelerine yeşil binalar ve enerji verimliliği hakkında bilgi verdi.   

AYİD’in 250 üyesinin hazır bulunduğu panelde açılış konuşmasını AYİD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sadıkoğlu yaptı. Müteahhitler olarak dokuz ay önce bir araya geldiklerini söyleyen Sadıkoğlu, “Bu kadar kısa sürede üç genel toplantı yaptık. İnşaat sektörüyle ilgili söylenecek çok şey var. Dernek olarak amacımız sektörü emin ellere teslim etmek” dedi.

AYİD ile ilgili bilgileri paylaşan AYİD Genel Sekreteri ve Basın Sözcüsü Hakan Şişik, gündem maddeleri arasında kentsel dönüşümde imar ve hukuksal sorunların, iş güvenliğinin, şantiye içi ve çevre güvenliğinin ve kent estetiğinin ön planda tutulduğu yeşil binaların olduğunu söyledi. Kadıköy’ün kentsel dönüşümün en yoğun olduğu bölgelerin başında geldiğini belirten Şişik, “30 bin binaya sahip bu ilçenin sadece yüzde 10’u 1998 yönetmeliğinden sonra yapılan binaları içeriyor. Yani 27 bin bina riskli sınıfa giriyor.15 bin binanın ise 1980 öncesi yapıldığı öngörüldüğünde dönüşüme tabi yapıların çokluğu ortaya çıkıyor” dedi.

Bu kapsamda sektörü eğiteceklerinin altının çizen Hakan Şişik, açıklamalarına şöyle devam etti: “AYİD, çağdaş şehirleşme modelleri yaratılmasına katkı sağlamaya, tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmaya hazırdır. Bunun için ilk başlangıç noktamız olarak iş güvenliğini belirledik. 1 Temmuz itibariyle iş güvenliği ve işçi sağlığı sertifika programlarına başlıyoruz. Katılımın herkese açık ve ücretsiz olduğu program sonrasında verilecek sertifikalar, Avrupa Birliği standartlarında geçerli olacak.”

Ayrıca bölgedeki yatırımlara da dikkat çeken Şişik, “Anadolu Yakası’na yatırım yapan yabancılar çok az. Bağdat Caddesi’ni dünya çapında pazarlayabilmeliyiz” diye ekledi.

Ulusal yeşil konut sertifikası yolda

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Özdil, binaların çevreye olumsuz etkilerinden bahsetti. Özdil’in verdiği bilgilere göre binalar, su kullanımının yüzde 13’ünden, atıkların yüzde 60’ından ve elektrik tüketiminin yüzde 70’inden sorumludur.  Selçuk Özdil, “Türkiye’de sertifikalı yeşil konut sayısının oranı sadece yüzde 4. Bu yüzdenin daha da arttırılması gerekiyor. Yeşil binalar, doğal kaynak kullanımını azalttığı kadar binanın değerini yükseltiyor, operasyon giderlerini düşürüyor ve pazarlama avantajı sağlıyor” dedi.

Yeşil Bina Sertifikası alan projelerin 129 sayısına ulaştığını belirten Özdil, 80 ile 100 arasındaki projenin de LEED sertifikasına başvuruda bulunduğunu kaydetti. Türkiye’de yeşil bina sertifikası alan projelerin yüzde 20’sinin alışveriş merkezi, yüzde 50’sinin ofis projesi olduğunu ifade eden Özdil, “Konutun oranı ise sadece yüzde 4. Bu oranı yükseltmeliyiz” diye belirtti. Özdil ayrıca, ulusal yeşil konut sertifikasının çalışmalarının sürdüğüne değindi.

“Müteahhit sistemin dışına atılıyor”

Mimar Serdar Nalbantoğlu ise yeşil binaların uygulanmasında mimarinin önemine dikkat çekti. Ayrıca kentsel dönüşüm yönetmeliklerine değinen Nalbantoğlu, “Belediyeler plan yaparken neden müteahhitlere danışmıyor. Kimseyle istişare edilmiyor ve müteahhit sistemin dışına atılıyor” dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu