Az Elektrik Tüketen Kombi Üretilecek



Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Teknik Eğitim Fakültesi'nde daha az elektrik tüketimiyle daha çok enerji sağlayan ısıtıcının, aynı sistemle kombiye uyarlanması için çalışma başlatıldı. SDÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Küçükkömürler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce gerçekleştirdikleri daha az elektrik tüketimiyle yüksek ısı sağlayan sistemi kombi üzerinde uygulamaya başladıklarını söyledi.

SDÜ'nün buluşunun doğalgazla çalışan kombilere de uygulanabilir hale getirilmesi için bilimsel araştırma yaptıklarını kaydeden Küçükkömürler, daha önce elektromanyetik indüksiyon prensibiyle daha az elektrikle daha fazla ısı elde eden cihaz geliştirdiklerini, şimdi ise aynı sistemle kombiler üzerinde suyu ısıtma tekniğinde kullanacaklarını belirtti.

Doğalgazın pahalı olmasının elektrikli kombi icadını zorunlu kıldığını savunan Küçükkömürler, amaçlarını ve yol haritasını şöyle özetledi:

"Bu ürünlerin doğalgaz yerine daha ucuz olan elektrik enerjisiyle çalışması için uğraşıyoruz. Projeyi hayata geçirebildiğimiz takdirde önemli bir buluşa imza atmış olacağız. Daha önce bir mermerin arkasına döşediğimiz ve bu şekilde ısınmayı sağladığımız elektromanyetik indüksiyon sistemini şimdi su içinde ayarlamaya çalışacağız. Tabii ki bu çalışmada da az elektrikle çok enerji üretme prensibi aktif olacak."

SANKO'dan teklif

Mermer görünümlü az elektrikle daha fazla ısı sağlayan icadın ortaya çıkmasıyla birlikte Sanko Holding'ten teklif aldıklarını belirten Küçükkömürler, rüzgar enerjisinden tekstile, ısıtma-soğutma sistemlerine kadar geniş yelpazede şirketleri bulunan Sanko Holding'in "daha az enerjiyle çok verim" ilkesini içeren sistemin kombiye de uygulanabilir hale getirilmesi için SDÜ'ye fon aktaracağı sözü verdiğini kaydetti.

Sanko'dan gelen istek üzerine böyle bir çalışmaya yöneldiklerini dile getiren Küçükkömürler, şunları söyledi:

"Elektromanyetik indüksiyon prensibiyle çalışan cihazla 85 santigrat dereceye kadar ısı elde edebiliyor, saatte de 400 watt elektrik harcıyor. Projenin daha az elektrik kullanarak daha fazla ısı elde etmesi tekniği ilgi topladı. Haberin yayınlanmasının ardından Sanko Holding AŞ yetkilileri bizi arayarak projeye destek vermek istediklerini belirttiler. Ancak istedikleri şart, aynı sistemin kombi üzerine uygulanabilmesi. Bu doğrultuda çalışmalara başladık. Eğer bunu gerçekleştirebilirsek, Sanko Holding tüm masrafları üstleneceğini bildirdi."

Sistemin patentini henüz almadıklarını kaydeden Küçükkömürler, sistemin patentini aldıktan sonra icadı talep eden markalara vereceklerini belirtti.