Azap Gölü’nde Molozlu Katliam



Geçen yıl tamamen kuruyan ve tekrar canlandırılmaya çalışılan Azap Gölü, bu defa inşaat molozlarıyla dolduruldu. Aydın’da Büyük Menderes Deltası ve Bafa Gölü Tabiat Parkı’ndan sonra üçüncü büyük sulak alan olan Azap Gölü, geçen yıl kuraklık nedeniyle kurumuş, canlı hayat tamamen bitmişti.
Bu yıl başındaki yağışlarla tekrar su tutmaya başlayan Azap Gölü’ne Tarım Bakanlığı yetkililerince yavru balıklar atıldı ve ekosistemin tekrar kurulması hedeflendi.
Koruma altına alınmalı.

Büyük Menderes Nehri’nin yeterli seviyeye ulaşmaması nedeniyle çiftçilerin sulamada kullandığı gölde su seviyesi hızla düştü. Gölün yaşatılması için ilgili kurumlarla çevreciler arasında yoğun görüşmeler yapıldı.

Ancak, bu defa göle kamyonlar dolusu moloz döküldü. Molozları, göle Yeşilköy’deki bir zeytinyağı fabrikasının döktüğü iddia edildi. Çevreciler, Azap Gölü’nün de Menderes Deltası ve Bafa Gölü gibi koruma statüsüne alınması için çalışmaların hızlandırılmasını istedi.

37 pelikan tespit edildi

Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, şunları söyledi: “Geçtiğimiz aylarda atılan yavru balıklar göle hareket getirdi. Bir çok kuş türü tespit ettik. Nesli tehlike altında olan tepeli pelikanlardan biz sadece 37’sini sayabildik. Dünyada 3 bin adet kaldığı tahmin edilen bir türün, küçük bir gölde rastladığımız rakamı çok önemli. Bu canlılığı yok edecek ve bozacak tek unsur yine insandı. Çevre bilinci olmayan kişiler, molozu göle dökmüşler."