Azerbaycan OSTİM Modeline Talip



Azerbaycan Milli Prodüktivite ve Rekabetçilik Merkezi Başkanı Alakbar Mammadov, ülkelerinde oluşturmayı düşündükleri organize sanayi bölgesinin kuruluş aşamasında OSTİM modelini örnek almak istediklerini belirterek, OSTİM'in yönetim ve işleyiş yapısının kendileri için uygun olduğunu kaydetti. OSTİM OSB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Mammadov ve beraberindeki heyet, OSTİM'i ziyaret etti.

OSTİM OSB yönetim binasında gerçekleştirilen toplantıda OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ve Ostim Yatırım Proje Koordinatörü Abdullah Çörtü, konuk heyete OSTİM'in kuruluşundan bugüne kadar geçirdiği süreçleri ve mevcut yönetim sistemini anlattı. Aydın, dost ve kardeş ülke Azerbaycan'ın gelişimine katkıda bulunacak her türlü çalışmanın içinde yer almaktan, destek vermekten büyük mutluluk duyacaklarını bildirerek, Azerbaycan için en uygun sanayi bölgesi modelinin OSTİM olduğunu belirtterek, şunları ifade etti:
    
''Azerbaycan'ın ihtiyaç duyduğu model OSTİM modelidir. Azerbaycan'ın, büyük fabrikalardan, sanayi işletmelerinden çok, burada olduğu gibi küçük işletmelerden oluşan, bireysel girişimcilerin olduğu, girişimciliğin kolay yapılabildiği bir sanayi bölgesi oluşumuna ihtiyacı vardır. Biz şu anda Kazakistan'da böyle bir uygulama yapıyoruz. Var olan büyük bir fabrikanın içini tamamen boşalttık, o binaları küçük işletmelerin yerleşeceği bir sanayi bölgesine çeviriyoruz. Azerbaycan'ın Sumgayt şehrinin de bu uygulamayı yapmak için son derece uygun olduğunu görüyoruz.''
    
Azerbaycan'da OSB kurmak için resmi olarak her şeyin hazır olduğunu vurgulayan Mammadov da uygulama aşamasına gelindiğinde sıkıntılar yaşadıklarını belirtti. Azerbaycan'da bir sanayi bölgesine çok ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Mammadov, şunları kaydetti:
    
''OSTİM'in yönetim ve işleyiş yapısının bizim için uygun olduğunu düşünüyoruz ve bu yüzden sizlerden bize öncülük etmenizi, bilgi birikiminizi ve tecrübelerinizi bize aktarmanızı istiyoruz.''
    
Oluşturulması düşünülen sanayi bölgesi için birlikte çalışma kararının alındığı toplantının ardından, ODTÜ OSTİM Teknokent'i de dolaşan konuk heyet, Teknokent'in yapısı, işleyişi ve firmalara sağladığı avantajlar konusunda da bilgi sahibi oldu.