Azeri Yatırımında "Aslan Payı" İzmir'e



Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Faig Bağırov, önümüzdeki 8 yıllık süreçte Türkiye'ye yaklaşık 20 milyar dolarlık yatırım getirmeyi planladıklarını söyledi. 

Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) ve Türk- Azerbaycan İş Konseyi'nin düzenlediği "Anadolu Tanıtım Toplantısı" Ege Bölgesi Sanayi Odasında (EBSO) yapıldı.

İki ülke arasındaki yatırım imkanlarının ele alındığı toplantıda konuşan Bağırov, ekonomik alanda Türkiye'nin kendileri için çok önemli olduğunu belirtti. Türkiye ile Azerbaycan arasınada halen 3.3 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunduğunu kaydeden Faig Bağırov, ticaretin karşılıklı olarak 15 milyar dolara ulaştırılması gerektiğini dile getirdi.  

Bağırov, "Azerbaycan'dan önümüzdeki 8 yıl içinde Türkiye'ye yaklaşık 20 milyar dolarlık yatırım gelecek. Bu da Azerbaycan'ın yurtdışında yapacağı en büyük yatırımdır. Bu yatırımların büyük kısmı da İzmir bölgesinde olacaktır" dedi.  

İki ülke arasında enerji sektörü yatırımlarının lokomotif önem taşıdığını vurgulayan Bağırov, şöyle konuştu: 

"Bu yatırımları petrol harici sektörle çeşitlendirmeliyiz. Tarım, kimya, imal, turizm, alternatif ve yenilebilir enerji, ulaşım, lojistik, bilgi teknolojileri gibi alanlarda karşılıklı çalışmalar ekonomimizi de geliştirecektir. Bu alanlarda çalışma yapmak üzere sizleri Azerbaycan'a bekliyoruz."

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin ortaklıktan öte olduğunu, dostluk ve kardeşliğin ön planda bulunduğunu söyledi.