B20 Koalisyonu 'Kolay Ticaret' Anlaşmasından Memnun



Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) de üyesi olduğu B20 Koalisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre, Bali Bakanlar Konferansı'nda bir hafta süren yoğun müzakerelerden sonra DTÖ üyesi devletlerin, ticareti kolaylaştırmak için nihai anlaşma sağlaması koalisyon tarafından memnuniyetle karşılandı. Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü'ne göre, bu anlaşmanın ticaret maliyetlerini tüm dünyada yüzde 10'a kadar azaltması ve 21 milyon iş oluşturması bekleniyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen B20 Koalisyonu Başkanı ve Sözcüsü Perrin Beatty, "B20 Koalisyonu, Bali Bakanlar Konferansı'ndaki önemli ilerlemeyi memnuniyetle karşılamaktadır. Müzakereciler, ekonomik tedbirler paketindeki son engelleri de kaldırarak sadece küresel topluma değil aynı zamanda her bir DTÖ üye ülkesine yarar sağlamış oldular. Bu durum, dünya ticareti için olumlu bir işaret olup, aynı zamanda DTÖ’nün küresel ticaret sistemindeki önemini de teyit eder niteliktedir" ifadelerini kullandı.

Anlaşmanın yapıldığı zamanın önemine vurgu yapan Beatty, "Kriz sonrası mütevazi bir ekonomik canlanma yaşansa da bu canlanma küresel büyüme ve yeni iş alanlarının açılması konusunda etkisiz kalmıştır. Bali'de yapılan bu anlaşma, tedarik zincirlerindeki anlaşmazlıkları azaltarak iş dünyasına elle tutulur yararlar sağlamakla kalmamakta, aynı zamanda dünya liderlerinin farklılıkların üstesinden gelme ve daha refah dolu bir dünya için birlikte hareket etme isteklerini de göstermektedir" değerlendirmesinde bulundu.

B20 Koalisyonu, her türlü ölçek ve sektördeki 6,5 milyon işletmeyi temsil etme amacıyla G20 ülkelerindeki temsil gücü yüksek ve bağımsız iş dünyası örgütlerini bir araya getiriyor. Bu geniş tabanıyla dünyanın en önemli ekonomilerindeki iş dünyası ile hükümetler arasında önemli bağlar kuruyor.