7 Ayda Hipodrom ve Opera Binası Yaptı Putin’den Davet Aldı

Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da, Avrupa’nın en büyük üçüncü hipodromu ile 1000 kişilik opera binası ihalesini alan Odak Şirketi, inşaatı 7 ayda tamamladı. Kazan kentinin bininci kuruluş yıldönümü kutlamalarına Tataristan Devlet Başkanı Mintimir Şaymiev ile birlikte katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kısa sürede bitirilen tesislerin açılışını yaptı. İki büyük tesisin kısa sürede bitirilmesinden etkilenen Putin, Odak İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Gürcan Oral’ı Moskova’ya davet etti.

Yönetim Kurulu başkanlığını Gürcan Oral’ın yaptığı Odak İnşaat’ın, 7 ayda bitirdiği Avrupa’nın en büyük üçüncü hipodromu ile Kazan’nın 1000 kişilik opera salonunun açılışı, kentin bininci yıl kutlamaları kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Tataristan Devlet Başkanı Mintimir Şaymiev tarafından yapıldı. Daha önce, Kazan kentinin, Kremlin Sarayı’nı, Belediye Sarayı’nı, sekiz bin kişilik spor salonunu, Adliye Binası’nı, Kul Şerif Camii’ni de yaptıklarını belirten Odak İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Gürcan Oral, 60 bin metrekarelik iki alışveriş merkezi inşaatının ise devam ettiğini kaydetti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in davetinin kendilerini onurlandırdığını belirten Oral, Moskova’da bir ofislerinin bulunduğunu ama henüz bir projeye başlamadıklarını belirterek, ‘Rus yetkililerden aldığımız davet bize büyük onur ve gurur verdi. Çok kısa sürede büyük projelere imza atmak, Rusya Federasyonu devletlerinin de dikkatini çekti. Hepsinden davet aldık. Bu projeleri Türk mühendisleri ve mimarlarının özverili çalışmalarıyla başardık’ dedi. Oral, en kısa zamanda Moskova’ya giderek temaslarda bulunacaklarını söyledi.

ŞANTİYE ŞEFLİĞİ:

1979 yılında, henüz üç yıllık Orta Doğu Teknik Üniversitesi mezunu bir mühendis olan Gürcan Oral tarafından İzmir’in Çeşme İlçesi’nde kurulan Odak İnşaat, bugün Rusya’nın önde gelen müteahhit firmalarından biri oldu. 1953 Ankara doğumlu olan evli iki çocuk babası Gürcan Oral, 1976’da ODTÜ’den mezun olduktan sonra üç yıl Ankara Oto Sanayi Sitesi inşaatında şantiye şefliği yaptığını, ardından kurduğu Odak Grup’un amiral gemisi Odak İnşaat’ın ilk olarak 1979 yılında, Çeşme Dalyanköy Sakızlıkoy’daki Ankaralılar Sitesi’nde faaliyetlerine başladığını, ilk seneler İzmir’de, daha sonra Türkiye’nin her yerinde ve sonra da yurt dışında 26 yıldır kesintisiz inşaatlar yaptığını söyledi. Gürcan Oral, ‘İlk işimiz Ilıca’da bir villanın dış cephe boyası işi oldu. Şimdi Agora Alışveriş Merkezi’nin Genel Müdürü olan yeğenim Rüştü Yavuz’la da beraberdik o zaman. O boyaları, ben merdiven taşıdım. Getirdiğimiz işçi de kaçınca ikimiz bitirmek zorunda kaldık. Sonra inşaat projeleri hazırlamaya başladık. Rüştü mimarisini, ben inşaat statik hesaplarını hazırlıyordum. Turgut Özal döneminde canlanan ekonomi sayesinde büyümeye başladık. 1991’de İstanbul’da aldığımız ilk iş Kemer Country inşaatıydı. İngilizlere ait bir projeydi ve temel atmayla birlike ilk 60 villayı biz yaptık. O yıllarda Alman Metro GmbH, Türkiye’ye geldi. Güneşli’deki ilk grosmarketlerini bir Alman firması yapmıştı. Onun dışında kalan Kozyatağı, Ankara, İzmir, Bursa ve Adana Metro grosmarketleri, ana müteahhit Odak İnşaat olarak biz yaptık’ dedi. Rusya’da Moskova ve Kazan’da iyi bir isim yaptıklarını belirten Gürcan Dral, ‘Putin Kazan’a geldiğinde Tataristan Cumhurbaşkanı tarafından kendisiyle ve milletvekilleriyle tanıştırıldık. Rusya Federasyonu’na dahil ülkelerin hemen hemen hepsinden davet aldık. Buralarda değişik işlere imza atacağımıza inanıyorum’ diye konuştu.

1994 krizi bizi Rusya’ya savurdu

ODAK İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Gürcan Oral, krizlerden çabuk etkilenen inşaatın yanısıra madencilik gibi başka ticari işler yaparak Türkiye’de iki, Rusya’da bir ekonomik krizi ticari anlamda atlattıklarını kaydetti. 1994’teki krizin şirketin kaderini değiştirdiğini belirten Oral şöyle konuştu:

‘1994 senesinde çıkan krizde topladım valizimi ve doğru Rusya’ya gittim. Tverskaya’da bir otele yerleştim. Hayatımda da hiç Rusya’ya gitmiş değilim bu arada. Moskava’da ofis açtık. Ama ilk işimizi Moskova’da değil, Tataristan’ın başkenti Kazan’da aldık. Bir Türk firmasının yarım bıraktığı Safar Hotel inşaatı işini aldık. Haritada bile bulamayacağımız bir yerdi. Oraya gittiğimizde bir sürü Türk işçisi bir anda etrafımızı sardı. Beni kurtarıcı gibi karşıladılar. ‘Alacaklarınızın şimdi yarısını ödüyorum, yarısını da işi tamamladıktan sonra, performansınıza göre alacaksınız’ dedim. İşçiler alacaklarının onda birine bile razılar zaten. Kabul ettiler ve işe başladık. 6-7 ay gibi kısa bir sürede de işi tamamladık. Yüzölçümü küçük ama petrol zengini bir ülke. Cumhurbaşkanı Şaymiev, yaptığımız işlerin açılış törenine katılıp bizi takdir etti. Son derece akıllı, pozitif bir devlet adamı. Kazan Kremlin Sarayı inşaatını bize verdi. Biz de son derece güzel bir şekilde yapıp teslim ettik. Saray inşaatını takiben, basketbol sarayı, devlet opera ve balesi, hipodrom, cami, müze, alışveriş merkezleri yaptık. Yani kısacası Kazan’a baktığınızda şehrin siluetinde görebileceğiniz önemli yapıları biz yaptık. Bu bizi önemli bir pozisyona getirdi. Kazan’ın 1000’inci kuruluş yıl dönümü olarak kabul edilen geçtiğimiz 30 Ağustos onlar için çok önemliydi. Şehir bir anda müthiş bir şantiye haline geldi. Bize de şehrin en önemli beş projesinden dört tanesini yapmak düştü. Metro, Cami, Opera Binası ve Hipodrom. Beşinci önemli proje olan İdin Nehri üzerindeki köprüyü ise kendileri yaptı. Şu anda Belediye binasını yapıyoruz. Ayrıca Türkiye Başkonsolosluğu binasını da 29 Ekim’e kadar teslim edeceğiz’ dedi.