Osmanlı Bankası Müzesi’nde Türkiye-Avrupa İlişkilerinin Dünü, Bugünü ve Geleceği




Osmanlı Bankası Müzesi Voyvoda Caddesi Toplantıları “İktisat Tarihi Söyleşileri” kapsamında, 1 Şubat Çarşamba günü 18:30’da, Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Beril Dedeoğlu’nu konuk ediyor. Katılımın ücretsiz olduğu konferans, "Türkiye-Avrupa İlişkilerinin Dünü, Bugünü ve Geleceği" başlığını taşıyor.


Konferansta, Türkiye-AB ilişkilerinin ortaklığa dönüşüm sürecini anlatacak Dedeoğlu, konu hakkında şunları söylüyor: “2. Dünya Savaşı’ndan itibaren tarafların birbirine karşı yürüttüğü politikalar, daha çok “dış ilişki” kapsamında değerlendirildi. Avrupa, Türkiye’yi yakın doğudaki müttefiki, Türkiye de Avrupa’yı “İki Batı”dan biri kabul etti. Tarafların diplomatik ve siyasal ilişkileri, bu uzaktan bakışın bir uzantısı olarak gelişti ve dışsallaşma ortamında ilişkilerin özü “güvenlik” olgusuna dayandı. Küresel sistemle birlikte AB’nin ve Türkiye’nin değişmeye başlaması, Türkiye’yi bir AB üyesi olmaya hazırlayan aşamaya getirdi. Ancak bu sürecin işlemesi, her iki tarafın, önceki siyasal paradigmalarını terk etmesine bağlı hale geldi.”

Prof. Dr. Beril Dedeoğlu kimdir?
Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, 1961’de Ankara’da doğdu. Yüksek Lisans ve doktorasını İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde yaptı. Aynı üniversitede akademik kariyerine başlayan Dedeoğlu, Avrupa Birliği üzerine yaptığı doktorasını 1993 yılında tamamladı. 1995 yılında çalışmaya başladığı Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde 1999 yılında doçent, 2005 yılında profesör olan Dedeoğlu, 2000 yılından beri de bölüm başkanlığını sürdürüyor. Bütünleşme Hareketleri, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikaları, AB Bütünleşme modelleri konularında dersler veren ve Faruk Sönmezoğlu’nun derlediği “Uluslararası İlişkiler Sözlüğü” yazarlarından biri olan Beril Dedeoğlu’nun “Adım Adım Avrupa Birliği”, “Ortadoğu Üzerine Notlar” ve “Uluslararası Güvenlik ve Strateji” adlı kitapları ile yurt dışı ve yurt içinde yayımlanmış çok sayıda makalesi bulunuyor.

Osmanlı Bankası Müzesi
Bankalar (Voyvoda) Caddesi
No:35/37 Karaköy
Tel: (212) 334 22 70
obmuze@ottomanbank.com
www.obmuze.com