Bahçede Arıtmaya Onay



İZSU’nun, Özdere’deki mandalina bahçelerinde yapımını planladığı atıksu arıtma tesisiyle ilgili tartışmalar devam ediyor. Yöredeki bahçelerin yok edilmemesi gerektiğini savunan kesime karşı belediye yetkilileri, tesisin bölge için büyük önem taşıdığını bildiriyor. Atıksu arıtma tesisinin kurulacağı alanın maliyeye ait hazine arazisi olduğunu vurgulayan İZSU yetkilileri, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın da söz konusu projeyi onayladığını açıkladı.

Atıksu arıtma tesisi kurulmak istenen alanın tarım arazisi olduğunu bildiren avukat Şehrazat Mercan, bölgede, Tarım Arazilerinin Korunması’na Dair Yönetmelik hükümleri gereğince işlem yapılması gerektiğini söylüyor. Mercan, İzmir İl Tarım Müdürlüğü’nde, komisyon kurulması ve atıksu arıtma tesisi yapımı planlanan alanın niteliğini ortaya koyması gerektiğine de dikkat çekiyor.

İZSU tarafından yapılan açıklamada da, Özdere Kanalizasyon Şebekesi Tatbikat Projesi’nin, 31 Temmuz 1997 tarihinde İller Bankası tarafından hazırlandığı belirtilerek, proje kapsamında atıksu arıtma tesisi yerinin de belirlendiği vurgulandı. Tesisinin Özdere’nin Kesre mevkisinde, İller Bankası’nın belirlediği 20 bin metrekarelik hazineye ait alanda kurulacağını bildiren İZSU açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

“Söz konusu tesis alanının Özdere Belediyesi tarafından imar planı hazırlanmış ve teknik altyapı alanı olarak onaylanmış olup, İZSU Genel Müdürlüğü’nce hazineden tahsisi de gerçekleştirilmiştir. Bölgede atıksu kirliliği hat safhadadır ve yörede yaşayan vatandaşlar tarafından genel müdürlüğümüze kirliliğin önüne geçilmesi için pek çok şikayet iletilmektedir. Ayrıca yasa ve yönetmelikler gereği bölgede bir atıksu arıtma tesisi yapılma zorunluluğumuz bulunmaktadır.”

Özdere Atıksu Arıtma Tesisi’nin, bölgedeki atıksu kirliliğine son vereceğini bildiren İZSU, “İlk etapta 2019 yılı için projelendirilen tesisin ilave ünite inşaatına gerek olmadan 2044 yılına kadar günde 25 bin metreküp kapasiteyle çalışması öngörülmektedir. Tesisin uygulama projesine esas teknik şartnamelerinde çıkış yapısının derin deniz deşarjına uygun olarak projelendirilmesi istenmiştir. Tesisin inşası ardından ileri biyolojik arıtmaya ilave, derin deniz deşarjı yapılacaktır” denildi.

İZSU yetkilileri, ÇED Yönetmeliği’ne göre kapasitesi 150 bin eşdeğer kişi ya da günlük 30 bin metreküp kapasite üzeri atıksu arıtma tesislerinde ÇED olumlu belgesi arandığını Özdere’de planlanan tesisin günlük 25 bin metkerüp kapasiteli olduğunu bildirerek, “Buradan hareketle, Özdere Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesi itibarıyla, ÇED Yönetmeliği’nin kapsamı dışında kaldığı görülmekte ve atıksu arıtma tesisi projelerimiz Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanmaktadır” yönünde görüş belirttiler.