Bahçıvan: Çevreyi Hor Gören Geleceği Zor Görür



Dünya Gazetesi'nden Sercan Akıncı'nın haberine göre, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, çevre konusunda uzun vadeli ve sonuç alıcı politikalara odaklanmak gerektiğini vurguladı. İSO’nun 14. Çevre ve Enerji Ödülleri, geçtiğimiz akşam düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Beş kategoride toplam 18 ödülün dağıtıldığı İSO 14. Çevre ve Enerji Ödülleri’nde, “İnovatif Çevre Dostu Ürün” dalında birincilik ödülünü resorsinolsüz ve formaldehitsiz banyo ile Kordsa Global alırken, “Çevre Dostu Uygulama” dalında birincilik ödülüne çevre dostu krom kaplama sistemiyle Vestel Elektronik layık görüldü. “Enerji Verimliliği Uygulama Projesi” kategorisinde birinciliği geri kazanım projeleri ile Kaleseramik elde ederken, “Çevre ve Sürdürülebilirlik Yönetimi” dalında birincilik ödülünü Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Sanayi aldı. “Enerji Verimli Ürün” kategorisinde de Jüri Özel Ödülü’ne Enel Enerji Elektronik layık görüldü. “İnovatif Çevre Dostu Urün” kategorisinde KOBİ alanında Jüri Özel Ödülü Net Pak Ambalaj’ın, Jüri Teşvik Ödülü ise Artaş Endüstriyel Tesisler’in oldu.

AB’de böyle bir uygulama yok

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk törende yaptığı konuşmada Bakanlık olarak tehlikeli atıkların depolanmasına karşı olduklarını belirterek, “AB’de bu tür bir uygulama söz konusu değil. İSO gibi sivil toplum örgütleri ile işbirliği yaparak bu atıkları yok etmeliyiz” diye konuştu. 2015’in sera gazı salınımının azaltılmasında milat yıl olacağını kaydeden Prof. Dr. Öztürk, “Bu konuda yeni bir süreç başlıyor. Dünyada sera gazı salınımının yüzde 50’sinden sorumlu olan Çin ve ABD anlaştı ama kamuoyuna açıklamadılar. Bizlerin de bakanlıklar ve sanayiciler olarak ortaklaşa bu konuya ilişkin politikalar oluşturmamız gerekiyor” diye konuştu. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ise iklim değişikliği ve artan enerji kullanımının çevreye etkilerinin kritik önem taşıdığı günümüzde konuya olan hassasiyeti sürdürülebilir kılmayı amaçladıklarını söyledi. Çevre ile ilgili uzun vadeli ve sonuç alıcı politikalara odaklanmak gerektiğini belirten Bahçıvan, “Biz diyoruz ki ‘Çevreyi hor gören, geleceği zor görür.’ Bu gerçekten hareketle daha yeşil, daha temiz ve yaşanabilir bir dünya yaratmak için birlikte mücadele vermeliyiz” açıklamasını yaptı.

AB firmalarının yüzde 45’i eko-inovatif

Çevre ve enerji duyarlılığı konusunda AB’deki çalışmalara dikkat çeken Bahçıvan, 2010-2012 yıllarında sanayi, tarım, su ve gıda hizmetleri alanında faaliyet gösteren firmaların yüzde 45’inin eko-inovatif olduğunun altını çizdi. Neredeyse hiç atık üretmeyen ve hammaddeleri kapalı devrede geri dönüştürerek kullanan ekonomi modeli olan döngüsel ekonominin, aynı zamanda çok önemli bir maddi tasarruf aracı olduğunu vurgulayan Bahçıvan, “Öyle ki AB Komisyonu’na göre döngüsel ekonomi 2030 yılına kadar 600 milyar euro luk tasarrufa imkan sağlayacak. Türkiye’de mevzuatın, atık ya da ürün değişimine olanak tanıyan, süreci kolaylaştıran özellikte olmasına ihtiyaç var” diye konuştu.

Sanayi üretim için gerekli suyu bulamayabilir

Su ve enerji tasarrufu konusunda da değinen İSO Başkanı Bahçıvan, özetle şu ifadeleri kullandı: “Türkiye olarak su zengini bir ülke değiliz. Böyle bir ortamda, su kaynaklarının kullanımında toplumsal dinamikler düşünülerek içme ve kullanma suyuna öncelik verilmesi sonucu, sanayi sektörü üretimi için gerekli suyu bulamayabilir. Yine iklim değişikliği ile mücadele enerji politikaları ile ilgili. Halen kömür, petrol ve gazın küresel enerji arzındaki payı yüzde 80 düzeyinde. Küresel ısınmanın esas sorumlusu da bu fosil yakıtlar. Enerji verimliliği ile fosil yakıtların tüketimini azaltacak teknolojiler iklim değişikliğini önlemede avantajlar sağlayacak.” İSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Çevre ve Enerji Kurulları Başkanı M. Ata Ceylan da, “Sorumlu sanayiciler olarak doğayı korumayı dert edinmekteyiz. Ayrıca iş dünyasının iklim değişikliği ile savaşında en uygulanabilir araç olan enerji verimliliğini yaygınlaştırmak önem taşıyor. Firmaların bu alandaki yatırımlarının kamu tarafından desteklenmesi zaruridir” dedi.

Firmaların çevre faaliyetleri detaylı incelendi

İSO’nun 1995 yılından bu yana çevre alanında verdiği, bu yıldan itibaren “Çevre ve Enerji Ödülleri” olarak adlandırılan etkinlikte, firmaların geçen yıla ait ürün ve projeleri yarıştı. Jüri üyeleri; İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü temsilcisi, sanayi temsilcileri ve üniversitelerin çevre bölümleri, enerji enstitüsü ve araştırma merkezlerinden akademisyenlerden oluşturuldu. Jüri, firmaların çevre faaliyetlerini detaylı bir şekilde incelerken, iklim değişikliğine neden olan sera gazlarının takibine ilişkin uygulamaları da ön planda tuttu.