Bakan Açık Açık İsim Verdi: İstanbul ve Ankara...



Hürriyet'ten Oğuz Demir'in haberine göre, Ankara'nın Mogan Gölü’ndeki temizlik çalışmalarını inceleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Tüm hırsızlıklar imardan geliyor” sözleriyle hangi belediyeleri kastettiğinin sorulması üzerine şu yanıtı verdi:

"İsim vermemi kimse beklemesin ama herkes gidip Ankara’nın veya İstanbul’un en lüks semtlerinde, sahil kenarlarında kafelerde oturup baktığı zaman, gördüğü manzaralardan, nahoş manzaralardan rahatsız, diye düşünüyorum. Oradaki dedikoduları dinlerlerse, epey rahatsız olurlar diye düşünüyorum. Bu dedikoduların bir kısmı dedikodudur, iftiradır, silelim. Ama hepsi de dedikodudan ibaret değil, biz de bunu biliyoruz. Ancak bu tür şeyleri ispatlayabilmek öyle zor ki, o yüzden biz bu işlerin olmamasına gayret edeceğiz.

Cumhurbaşkanımız imar konusunda çok titiz

Bakanlık olarak bizim görevimiz düzenleyici fonksiyonu icra etmek, bu konuda imarın temel değişmez yasalarını yazıp ortaya koymak. Sonra da bunu delen, yanlışlık varsa üzerine gidip onları denetlemek. Bu konu özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın 6 aylık bütün bakanlıklardan program ve hedef ortaya konmasının istemesiyle bir kez daha gündeme geldi. Biz raporumuzu hazırlıyoruz, sunacağız, öyle ümit ediyorum ki bunlar kabul görecektir ve meclise gelecektir. Çünkü imar konusunda sayın cumhurbaşkanımız çok titiz ve hassas. Zaten belediye başkanlığı yaptığı için bu konular hakkında da biliyor. Bütün özel sohbetlerimizde de özellikle dikey mimariden çok yatay mimariye geçilmesi, yoğunluk verilmemesi, bunların önlenmesi hususunda da direkt talimatları var, adeta bir mücadele devam ediyor."

50-100 kat tehlikelidir

Son 10-15 yıl içinde şehirlerin hızlı gelişmesinin şehir rantları doğurduğuna dikkat çeken Özhaseki, Önümüzdeki günlerde imarla ilgili bir takım düzenlemeler gelecek. Bu düzenlemeler içerisinde haksız bir takım gelişmeleri önlemeye çalışıyoruz. Belediye yasasında, imar yasalarında hazırlığımız var, bütün bunlar önümüzdeki günlerde getireceğiz. İnsanlar sanayiden yüz çevirip, en kıymetli semtlerde 50-100 kat yapmak için koşuşturuyorlarsa bu bizim için bir tehlikedir. Birileri en kestirme yoldan buradan rant elde etmeyi düşünüyorlarsa bu bir tehlikedir. Biz bunlara Bakanlık olarak mani olmaya çalışıyoruz."