Bakan Çağlayan Başkanlığındaki Ticaret ve Müteahhitlik Heyeti Yeni Delhi ve Mumbai'yi Ziyaret Edecek



Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, gelecek hafta çeşitli temaslarda bulunmak üzere Hindistan'a gidiyor. Devlet Bakanlığından yapılan açıklamada, Bakan Çağlayan başkanlığındaki ticaret ve müteahhitlik heyetinin 19-21 Nisan 2011 tarihleri arasında Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi ile Mumbai kentlerinde temaslarda bulunacağı bildirildi.

Ticaret ve müteahhitlik heyetine gıda ve tarım ürünleri, demir ve demir dışı metaller, madencilik ürünleri, değerli maden ve mücevherat, hava ve deniz taşıtları ile aksam ve parçaları, kimyasallar, makina ve aksamları, ağaç mamulleri ve orman ürünleri, tekstil ve hammaddeleri, otomotiv ve otomotiv yan sanayi, deri ve deri mamulleri, elektrik-elektronik ürünleri, çimento ve toprak ürünleri, elektro medikal cihazlar, beyaz eşya ve müteahhitlik sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların katılması öngörülüyor.

Bakan Çağlayan'ın, Hindistan ziyareti sırasında Ulaştırma ve Karayolları Bakanı C.P. Joshi, Petrol ve Doğalgaz Bakanı Jaipal Reddy, Ticaret ve Sanayi Bakanı Anand Sharma ve Tekstil Bakanı Dayanidhi Maran ile ikili görüşmelerde bulunacağı belirtilen açıklamaya göre, Çağlayan başkanlığında Yeni Delhi'de Türkiye-Hindistan İş Forumu düzenlenecek.

Yeni Delhi'de 19 Nisan 2011'de düzenlenecek İş Forumu'nda Türk işadamları Hintli muhataplarıyla görüşme fırsatı bulacak ve ikili iş görüşmeleri yapacak. Bakan Çağlayan, 20 Nisan 2011 tarihinde Hindistan'ın önde gelen firmaların üst yöneticileriyle (CEO) çalışma yemeği düzenleyecek.

Ziyaret sırasında müteahhitlik alanında faaliyet gösteren bir Türk firmasının Hindistan'da üstlendiği projenin sözleşmesi, Bakan Çağlayan ile Petrol ve Doğalgaz Bakanı Reddy'nin katılımıyla düzenlenecek törende imzalanacak.

Türkiye ve Hindistan ticaret hacmi

Türkiye ve Hindistan arasında 2004 yılında 1 milyar dolar seviyesini geçen ticaret hacmi, geçen yıl 2004 yılına göre yüzde 73 artarak 4 milyar dolara ulaştı.

Türkiye'nin, 2010 yılında Hindistan'a ihracatı yüzde 47 artışla 606 milyon dolar, bu ülkeden ithalatı ise yüzde 79 yükselişle 3.4 milyar dolara ulaştı. Türkiye'nin, bu yılın ilk iki ayında Hindistan'a ihracatı yüzde 80 artarak 110 milyon dolar, bu ülkeden ithalatı ise yüzde 112 yükselerek 858 milyon doları buldu.

Türkiye, Hindistan'a ihraç ettiği başlıca ürünler bakır cevherleri, haşhaş tohumu, dokuma ve örgü makinaları, kimyasal ürünler ile demir dışı metallerden oluşuyor. Türkiye, Hindistan'dan akaryakıt, tekstil elyafı ve mamulleri, organik kimyasal ürünler, demir çelik ile giyim eşyası ve aksesuarları ithal ediyor.