Bakan Çağlayan'dan 'Mütekabiliyet' Açıklaması



Mütekabiliyet Yasası'na konu olabilecek bazı alanlar için Genelkurmay Başkanlığının görüşünün alınmasına dair bir soru üzerine Çağlayan, kanunun Türkiye'nin geleceği açısından son derece önemli olduğunu söyledi.
    
Askeri ve güvenlik nedeniyle kısıtlanmış olan bölgelerle ilgili Genelkurmay Başkanlığı'nın görüşüne başvurulacağını dile getiren Çağlayan, ''Ancak Genelkurmay'ın görüşüne başvurulacak, yani gerek güvenlik gerek askeri bölge olarak belirlenmiş yerler Türkiye'nin toplam yüzölçümünün binde biri kadar gibi bir rakama tekabül etmektedir. Onun dışındaki alanlarda yeni çıkmış olan kanun ve bakanlığımız ve diğer ilgili bakanlıklar tarafından çıkartılan mevzuatlar aynen uygulanmaya devam edecek'' diye konuştu.

"Satılan toprak burada, bir yere gitmiyor"

Mütekabiliyet Yasası ve yeni teşvik sistemini, Türkiye'de ekonomik ve siyasi istikrarın yaşandığı çok önemli bir zamanda açıkladıklarını dile getiren Çağlayan, dünyanın çeşitli yerlerine yaptığı ziyaretlerde Türkiye'den mülk edinmek isteyen insanlarla karşılaştığını belirtti. Yabancılara mülk satışını geçmiş dönemde muhalefet manevrası olarak kullanan siyasi partilerin olduğunu ve zaman zaman vatandaşların da bu partilerin yanlış yönlendirmesi nedeniyle ''Topraklarımızı yabancılara satıyorsunuz'' şeklinde değerlendirmeler yaptığını anlatan Çağlayan, ''Oysa satılan toprak burada. Toprak bir yere gitmiyor. Bunlar Türkiye için ve Türk müteahhitlik sektörünün önemli ölçüde değerini artırıyor. Birçok firma, Türkiye'yi sadece üretim üssü değil uluslararası yönetim merkezi olarak da tespit etmiş durumda'' ifadesini kullandı.
   
''Kişilerle işimiz olmaz''
   
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Emin Sazak ile aralarında gerginlik olduğu yönündeki haberlere ilişkin bir soru üzerine Çağlayan, kendisinin 20 yıl boyunca sivil toplum kuruluşu yöneticiliği yaptığını söyledi. Kendisinin müteahhitlik sektörüne ilgisinin mevcut başkan Emin Sazak ile başlamadığını dile getiren Çağlayan, ''Bizim kişilerle işimiz olmaz. Kişiler bazen yanlış yapabilirler. Kişiler kendilerine verilen görevi iyi yerine getiremiyor olabilirler. Kurumlarını iyi temsil edemiyor olabilirler. Şunu çok net ifade edeyim ki benim için kurumlar önemlidir. Ben ve bakanlığım kurumlarla olan irtibatını geçmişten çok daha fazla artırarak, yoğun çalışma çabası içindeyiz'' dedi.