Bakan Dönmez: “Güneydoğu'da Petrol, Trakya'da Doğal Gaz Keşfi Var”



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı himayesinde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) desteğiyle düzenlenen 10’uncu Türkiye Enerji Zirvesi, Antalya’da başladı. 6-8 Ekim tarihleri arasında “Geleceği İnşa Etmek” temasıyla gerçekleşen zirvenin açılışı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy’un katılımıyla yapıldı.

DHA’da yer alan habere göre; zirvenin açılışına TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, enerji piyasalarında karar verici konumda bulunan kamu kurum ve kuruluşlarından üst düzey yöneticilerin yanı sıra, yurt içi ve yurt dışından 1500’ün üzerinde delege katıldı. Enerji Fuarcılık tarafından gerçekleştirilen ve elektrik, doğalgaz, akaryakıt ve LPG piyasalarını tek çatı altında toplayan zirvede, Türkiye ve global enerji piyasalarındaki son gelişmeler ve gelecek trendleri ele alınıyor.

Zirvenin açılışında konuşan sektörün önde gelen temsilcileri, dünyada ve Türkiye’deki enerji sektörünün geleceği ve teknolojik gelişmelere işaret ederek, sektörün içinde bulunduğu finansal sorunlarla ilgili kamu desteklerinin artırılması yönünde taleplerini iletti. Sunumlarda şu an Türkiye trafiğinde sadece 1500 adet elektrikli araç olduğu da belirtilerek, 3 yıl sonra ise bu rakamın 250 bin, 2025’te daha da hızlanarak 700 bin ve önümüzdeki 10 yılda araç piyasasının yüzde 10’una ulaşacağı ifade edildi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Yavuz, ilk matkabı çalıştırıyor
Bakan Fatih Dönmez, denizde hem Türkiye hem de KKTC'nin ruhsat sahalarında sismik arama ve sondaj çalışmalarının devam ettirildiğini belirterek, "Akdeniz’de Türkiye’nin kararlılığı ve çalışmalar konusundaki ciddiyetini tüm dünyanın anladığını düşünüyoruz. Türkiye olarak Akdeniz’deyiz, KKTC ve Kıbrıs Türklerinin haklarını da sonuna kadar savunacağız. Geçen hafta Yavuz’un yeni bir seferde olduğunu, Güzelyurt’a doğru sondaj yapmak üzere yola çıktığını duyurmuştuk. Cumartesi günü lokasyonuna ulaştı ve sabitleme çalışmalarına başladı. Son hazırlıklar da tamamlandı. İnşallah bugün ya da yarın matkabı çalıştırmaya başlıyor, ilk sondaj da o bölgede başlamış olacak" diye konuştu.

Bakan Dönmez, Güneydoğu'da ve Trakya'da petrol ve doğal gaz keşifleri olduğunu söyledi. Bakan Dönmez, "Tam lokasyon vermeyeyim ama Güneydoğu'da petrol keşfimiz var. Trakya'da da yeni bir doğal gaz keşfi var. Hidrolik çatlatma yöntemiyle petrol ve doğal gaz üretimine başlayacağız. Yatayda çatlatma yapmak suretiyle teknolojinin sadece ABD'de değil Türkiye'de kullanılacağını göstermiş olacağız" dedi.