Bakan Eroğlu Taşınan Zeynel Bey Türbesi İçin Helallik İstedi



Bianet'in haberine göre, Sivil toplum örgütlerinin tüm itirazlarına rağmen 12 bin yıllık Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı ve HES Projesi kapsamında yerinden taşınan 550 yıllık Zeynel Bey Türbesi bugün yeni yerine yerleştirildi.

Bakan: Zeynel Bey'e de Allah'tan rahmet niyaz ediyoruz

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Hasankeyf'te Zeynel Bey Türbesi'nin yeni yerine yerleştirildiği törene Ankara'dan video konferansla bağlandı.

Eroğlu, "Zeynel Bey Türbesi, korunmaya alınmasa neredeyse yıkılacak noktadaydı. Allah'a şükürler olsun ki biz, bu eseri kurtardık. Bundan sonra etrafının çok iyi şekilde korunması lazım. Zeynel Bey'e de Allah'tan rahmet niyaz ediyoruz. Kendisinin yerini kaydırdık; ama kusura bakmasın artık hakkını helal etsin. Yıkılacak bir türbeyi kurtardık" dedi.

Türbe Hasankeyf'in ayrılmaz bir parçasıydı

Sivil toplum örgütleri Zeynel Bey Türbesi’nin Hasankeyf dokusunun ayrılmaz bir parçası olarak yerinde durmasını, türbenin ancak kendi yerinde bir anlam ifade ettiğini başka bir alana taşınmasının anlam bütünlüğünü bozacağını belirtmişti.

Ancak Batman’ın Hasankeyf İlçesi'nde bulunan Zaynel Bey Türbesi, 12  Mayıs'ta Türkiye'de ilk kez uygulanan yöntemle 2 kilometre uzaklıktaki yeni yerine taşındı.

1100 tonluk Zeyney Bey Türbesi'ni taşıma işlemi kapsamında, 150 tekerden oluşan özel bir platform oluşturuldu. Yaklaşık 2 yıldır yapılan nakil çalışmaları için önce türbenin altına bir metre yüksekliğinde beton zemin döküldü. Daha sonra hidrolik kirkolarla betonla birlikte ağırlığı 1100 ton olan türbe, taşıma platformona yüklendi.

Zeynel Bey Türbesi'nin 2 kilometre uzaklıktaki yeni yerine taşınması işlemi, dört saatte tamamlandı. Bugün de türbe Hasankeyf İlçesi'ndeki Yeni Kültürel Park Alanı'na yerleştirildi.