Bakan Günay: Yeniden Değerlendireceğiz

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Milliyet gazetesinin gündeme taşıdığı Four Seasons Oteli'nin Sultanahmet'teki tarihi Bizans Sarayı kalıntıları üzerine yaptığı ek bina inşaatı ve arkeolojik kazı alanını dün yerinde inceledi. Günay, inşaat ile ilgili olarak 1990'lardan bu yana ilerleyen bir süreç yaşanmasına rağmen, konunun yeniden değerlendirileceğini açıkladı.

Günay'ın inşaat alanına yaptığı ziyaret, yoğun kar yağışı ve soğuk havaya rağmen yaklaşık 1 saat 15 dakika sürdü. Günay'ın arkeolojik park ve ek oda inşaatını kapsayan 17 bin metrekarelik inşaat alanını karış karış gezdiği ve yetkililerden ayrıntılı bilgi aldığı öğrenildi.

Basına kapalı gerçekleşen ziyaret sonrası açıklama yapan Günay, inşaatın durdurulup durdurulmayacağına ilişkin sorular üzerine, "Şu anda benim ağzımdan çıkacak bir irade söz konusu değil. Yetkili kurullarla birlikte önümüzdeki günlerde bir değerlendirme yapacağız" dedi. Türkiye'de her şeyin bakanların iradesine bağlı olmadığını söyleyen Günay, "alanda bir tarih saygısızlığı olup olmadığının dikkatli ve tarafsız bir gözle yeniden değerlendirileceğini" bildirdi. Günay, şunları kaydetti:

'Tarafsız gözle gözlenecek'
"Ben 20 Ekim'de buraya bir ziyaret yapmıştım. Şimdi ikinci kez ayrıntılı bir inceleme yaptım. Müze yapılması düşünülen kapalı alanları gezmemiştim, buraları gezdim. Arkeolojik park yapılması gereken tüm alanları gördüm. Burada 1990'ların sonundan itibaren süregelen bir süreç var. Yaklaşık 10 yıldan bu yana, koruma kurulları, bilim kurulları, bakanlıklar bir süreç işletmişler. Zaman zaman yapılan işlere müdahaleler olmuş. Yeni önlemler istenmiş, durdurmalar olmuş, sonra yeniden başlanmış. Araziyi bir kez daha dikkatli gördükten sonra, konuyu ilgili arkadaşlarımızla yeniden değerlendireceğiz. Bir yanda uygulamayı yürüten arkadaşlar, bir yandan koruma kurulları, bilim kurulları ve bakanlık bürokrasisiyle yeniden bir değerlendirme yapacağız. Gerçekten burada tarih saygısızlığı var mı, yoksa bilimsel bir şekilde mi yapılmış, tarafsız gözle gözlenecek."

Tarihi cinayete dur demek için facebook'ta grup kurdular
Milliyet gazetesinin gündeme taşıdığı Four Seonsons Oteli'nin Sultanahmet'teki tarihi Bizans Sarayı kalıntıları üzerine yaptığı ek bina inşaatı, Meclis'ten sonra sanal aleme de taşındı. Son dönemin sanal dünyanın popüler iletişim ortamı Facebook'ta "Four Seasons Otel Bizans Sarayı Üzerindeki İnşaatı Durdursun" başlıklı bir grup kuruldu. Grup ilk birkaç saatte 70'den fazla üyeye ulaştı.