Bakan Günay'dan Antalya'ya Üçüncü Havaalanı Talebi



Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Antalya'nın dünyanın en işlek havalimanlarından birine sahip olduğunu; ancak bazı bölgelere hizmet vermekte yetersiz kaldığını söyledi. Antalya'nın batısında inanılmaz bir tarihi ve doğal zenginlik olduğunu fakat buraya ulaşılamadığını belirten Günay, "Antalya havalimanı, bu sonsuz sahillerin her yerine hizmet vermekte yetersiz kalıyor. Gazipaşa Havaalanı en yakın zamanda devreye girmesi gerekiyor. Antalya'nın batısında inanılmaz bir destinasyon var. Dolayısıyla burada küçük çapta da olsa yeni bir havaalanına ihtiyaç var." dedi.

Bakan Günay, eşi Gülten Günay'la Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) 25'inci yıl dönümü kutlamasına katıldı.

Günay, turizm sektöründe krizin de etkisiyle 2008 yılının ortalarından itibaren büyük bir kırılganlık yaşandığına dikkat çekti. Türkiye'nin bu kriz ortamında turizmde başarı çıtasını yükselterek turist sayısı bakımından dünyada 9 sıradan 7 sıraya yükseldiğini kaydeden Günay, "Turizmde söz sahibi 10 ülkenin 9'u yılı eksiyle kapattı. Bir tek Türkiye 2009'u gelen turist sayısını artıyla kapattı. Şimdi bu başarıyı sürekli kılmamız gerekiyor. Bu alanda az zamanda çok ve büyük işler başarmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ama bunu sürekli kılmamız ve artılar getirmemizi sağlamamız gerekiyor. Artıyla kapattık, gelirde de üstündeyiz. Kişi başında dünya sıralamasının altında bir yerlerdeyiz. Şimdi bunu arttırmak zorundayız. Bunu sadece deniz kıyılarını doldurmakla olmaz. Doğa merkezlerimizle tanıştırmamız gerekiyor." diye konuştu.

Çevreyi, tarihi koruyan ve kaliteyi gözeten yatırımcıya yardımcı olacaklarını kaydeden Bakan Günay, Antalya'nın turizmi 6 aydan 12 aya çıkarması için bütün sivil toplum örgütü ve kurumlarıyla seferberlik anlayışı içinde çalışması gerektiğini vurguladı. Yapılanlarla yetinilmemesi gerektiğini dile getiren Günay, şöyle devam etti: "Yaptıklarımızı kafi görmemiz gerekiyor. Önümüzdeki hedef yıl hedefimiz 30 milyon. Bu çok bir rakam değil. Sadece Paris'e 25 milyon insan geliyor. Kültür var. Deniz yok. Roma'da da deniz yok. Ama 20 milyon turist çekiyor."

Günay, Antalya'nın inanılmaz bir arkeoloji serginliğine sahip olduğunu ancak bunu yeterince sergileyemediğini, bu nedenle şehrin zenginliklerini sergileyecek görkemli bir arkeoloji müzesine ihtiyaç olduğunu kaydetti. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır da, 2010 yılı turist sayısını 10 milyona çıkarmak olduğunu aktardı. Çorabatır, 2009'un zorlu bir yıl olmasına rağmen turizmin direnç gösterdiğini ifade etti.