Bakan Kızdı, Rüzgârda İki Yıldır Bekleyen 687 Lisans 2010 Yılında Çözüme Kavuşacak



Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın tepkisini çeken rüzgâr santrallerindeki bekleme süreci 2010’da sona erecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, son iki yıldır bekleyen rüzgâr enerjisi (RES) lisanslarının 2010’da çözüme kavuşturulacağını, sadece rüzgâr değil, güneş enerjisinden de elektrik üretimine yönelik başvuru ve lisanslanlarda çok somut gelişmeler yaşanacağını söyledi.

‘Özel sektörle toplanacağız’

Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından İstanbul’da düzenlenen 11. Uluslararası Enerji Arenası’nın, ‘Yatırımlar Fiyatlar sorunlar-Çözümler, Enerji Piyasası İvme Kazanırken Türkiye’ başlıklı konferansta konuşan EPDK Başkanı Hasan Köktaş, önümüzdeki haftalarda enerji yatırımlarının önündeki engelleri belirlemek için sektör toplantıları düzenleyeceklerini açıkladı. Köktaş, “Özel sektör temsilcilerine ‘Yatırım süreçleriniz ve piyasa faaliyetlerinizde işi kolaylaştırmaya yönelik mevzuatımızda değiştirilmesini arzu ettiğiniz yeni hususlar var mıdır?’ sorusunu soracağız. Aldığımız cevapları değerlendirerek ülkemizin ve sektörün ihtiyaçlarına uygun düzenlemeler yapacağız” açıklamasında bulundu.

Bakan Yıldız kızmıştı

Tüm enerji yatırımlarını yerinde incelediklerini belirten Köktaş, bu süreçte uzun zaman önce lisans aldığı halde yeterli ilerlemeyi gerçekleştiremeyen projelerle ilgili olarak da Kanunda öngörülen yaptırımları uygulayarak milli kaynakların ülke ekonomisine kazandırılmasına özen gösterdiklerini söyledi.

Enerji Bakanı Yıldız, EPDK yetkililerine rüzgâr yatırımcısının önünü açması için oluşturulan ancak TEİAŞ’ın daha önce belirlediği ‘hangi trafo merkezine ne kadar bağlantı’ haritasını gözardı eden düzenlemesi nedeniyle geçen ay tepki göstermişti. Bakan  Yıldız, 78 megavat kurulu güçte santral kurmayı hedefleyen çok sayıda rüzgâr yatırımcısının iki yıldır beklemede olduğunu belirterek, EPDK Başkanı Köktaş ve ekibine “Yatırımcılar uzun süredir bekliyor. Tekrar mı işlemlerini yenileyecekler” demişti. Yatırımcılar EPDK’ya başvuruda bulunurken, verdikleri yüksek miktardaki teminat mektubu nedeniyle komisyon ödedikleri için zarar etmişlerdi. Yatırımcıların iki yıldır bekleyen 687 lisans başvurusu bulunuyor.

Krizin Türkiye’yi etkilemeye başladığı dönemde sektör için yapılan karamsar yorumları hatırlatan Köktaş, yapılan yorumlarda mevcut koşullarda özel sektörün Türkiye enerji piyasasında yatırım yapmayacağı, yabancı şirketlerin bu alana girmeyeceği ve enerji projelerine finansman bulunamayacağının savunulduğunu söyledi.

‘2009 son yedi yılın en parlağı’

Bu karamsar yorumlarda ‘dağıtım ve üretim tesislerinin özelleştirme ihalelerine ilginin olmayacağı’nın da ifade edildiğini belirterek, şöyle devam etti: “Ancak piyasa işleyişine yönelik niyet ve kararlılığı çok açıktı. Bu amaca yönelik yasal ve idari altyapı hazırlanmıştı. Bugün olduğu gibi dün de karamsar olmayı gerektirecek herhangi bir durum yoktu.”
Köktaş, 2009 yılının tamamlanarak işletmeye alınan yeni özel sektör elektrik üretim yatırımları açısından son yedi yılın en parlak yılı olduğunu kaydetti.

2.2 milyar dolar geldi

Türk özel sektörünün bu sektöre yatırım yapmak konusunda kararlı olduğunu vurgulayan Hasan Köktaş, özel sektör tarafından elektrik üretimi ve dağıtım sektöründe 2007 yılında 1.7 milyar, 2008’de 4.8 milyar TL sabit sermaye yatırımı gerçekleştirken, 2009 yılı sonu itibarıyla bu rakamın 6.7 milyar TL’yi aşmış olacağını kaydetti. Köktaş, 2010 yılında sektördeki en önemli gelişmelerden birinin elektrik üretim özelleştirmelerinde yaşanacağını öngördüklerini ifade etti.

Devir gerçekleşti

Hasan Köktaş, özel şirketlerin sabırsızlıkla bu ihaleleri beklediğini söyledi. Geçtiğimiz günlerde ise Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı ve Maliye Bakanı’nın katıldığı bir törenle Meram Elektrik Dağıtım Bölgesi’nin kamu hisselerinin ALCEN şirketine devrinin gerçekleştiğini belirten EPDK Başkanı Hasan Köktaş, “Böylece özelleştirme ihaleleri sonucunde devir işlemi yapılan elektrik dağıtım bölgesi sayısı üçe, toplam devir bedeli ise 2 milyar 265 milyon dolara ulaşmıştır” dedi.