Bakan Pepe; ‘2 Yılda Trakya Büyüklüğünde Orman Kuruyoruz’



Küçükçekmece’deki Sazlıdere Barajı’nın çevresinin ağaçlandırma töreni Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da katılımıyla gerçekleştirildi. Ağaçlandırma töreninde konuşan Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, insan için hava, su ve toprağın çok önemli olduğunu, bu üçü bulunmadan hayatın mümkün olmadığını ifade ederek, dünyanın en zengin ülkesi olunsa bile bu üç unsur yoksa çağdaş ülke olunamayacağını söyledi.

2006-2008 yılları arasında Trakya büyüklüğünde orman kuracaklarını açıklayan Bakan Osman Pepe, Türkiye’nin çevresi ve ormanlarıyla dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olmadığına dikkat çekerek, hızlı nüfus artışı ve göçlerin ormanları yok ettiğini, şehirlerin etrafında varoşlar oluştuğunu, buralardaki vakıf ve hazine arazilerinin çarpık yapılaşmaya kurban gittiğini kaydetti.

Türkiye’nin yüzde 20’sinin ormanlarla kaplı bulunduğunu ve her türlü olumsuzluğa rağmen en şanslı kentin İstanbul olduğunu vurgulayan Bakan Pepe, İstanbul'un yüzde 40'ından fazlasının ormanlarla kaplı olduğunu, ancak ormanların kentin kuzeyine, Karadeniz sahiline çekildiğini hatırlattı.

Bakanlık olarak geçen 3 yıl içinde ormancılık ve ağaçlandırma çalışmalarında önemli mesafeler aldıklarını dile getiren Osman Pepe, “ Önümüze yeni hedefler koyduk. 2006-2008 yıllarında Türkiye'de Trakya büyüklüğünde orman kuracağız. 4 yıl içinde Trakya'nın tamamı kadar bir alanı orman alanı olarak oluşturacağız. Bu cumhuriyet tarihinin bütün rekorlarının alt üst edilmesi demek” diye konuştu.

Dünyada bir milyar insanın temiz suya ulaşamadığını belirten Pepe, suyun kaynağının, toprağı tutanın ve havayı temizleyenin orman olduğunu, ormanlar olmasa temiz hava alınamayacağını anlattı. Pepe, çevre duyarlılığına işaret ederek, bu konuda son dönemde ülkedeki toplumsal bilincin güçlendiğini söyledi. Törene katılan çocuklara da seslenen Pepe, “Dikilen her ağacı ikiz kardeşiniz gibi görün, onlara bakın. Bu yıl 350 milyon fidanı toprakla buluşturuyoruz. Her kim bir fidan dikerse hayatının uzamasına ve mutluluğuna katkıda bulunacaktır” şeklinde konuştu.

Başkan Topbaş; “İstanbul’a 3.5 milyon metrekare yeşil alan kazandırdık…”
Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da Türkiye’nin yeniden yemyeşil bir hale getirildiğini ifade ederek, insanoğlunun yeşile, ağaca, çevreye ihtiyacının bulunduğunu söyledi. Göreve geldiklerinden bu yana kente 3.5 milyon metrekare yeşil alan ilave ettiklerini, bu yıl 3 milyon lale soğanı dikerek kentin eski güzelliğine kavuşturulduğunu ifade eden Başkan Kadir Topbaş, su havzalarının çok iyi korunması gerektiğine de dikkat çekti.

Hiç kimsenin ‘Benim attığım çöpten ne olur?’ dememesi gerektiğinin altını çizen Başkan Topbaş, son dönemde basında görüldüğü gibi bazılarının kendi kazançları için çevreye uzun yıllar onarılamaz zararlar verdiklerini hatırlattı. Törende konuşmaların ardından Sazlıdere Barajı çevresi ağaçlandırma çalışmaları Bakan Osman Pepe ve Başkan Kadir Topbaş’ın ilk ağacı dikmesiyle başladı.

Programın sonunda gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, İstanbul gibi Türkiye'nin en büyük metropolünün çevreyle alakalı eksik kalan çevre projelerinin bir an önce bitirilmesini istediklerini belirterek, bu konuda Başkan Topbaş’a destekte bulunduklarını, gerekirse borç alarak bu projelerin tamamlanacağını söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da 3 yıl içinde İstanbul'daki tüm derelerin temiz akacağını kaydetti.