Bakan Pepe: Orman Vasfı Olmayan Yerler Satılmalı

Orman Bakanı Osman Pepe, Türkiye’deki 20,7 milyon hektarlık orman alanının yüzde 45’inin verimsiz olduğunu belirterek, orman vasfını kaybetmiş ve üzerinde evlerin, fabrikaların bulunduğu 5 milyar metrekarelik arazinin satılmasından elde edilecek gelir ile ormanların veriminin artırılacağını söyledi.

Türkiye Milli Kavak Komisyonu’nca İzmit’te düzenlenen 7. Genel Kurul Toplantısı’na katılan Orman Bakanı Osman Pepe, orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışını öngören Anayasa değişikliği teklifinin haksız ve mesnetsiz olarak eleştirildiğini savundu.

İç göç, savaşlar ve çarpık sanayileşmenin orman varlığının azalmasına neden olduğunu savunan Pepe, şunları kaydetti: ‘’Toplam 20,7 milyon hektarlık orman varlığının yüzde 45’i verimsiz. Bu çok ciddi bir durum. Yüzde 45’i verimli olmayan ormanlarımız, süratli şekilde yeniden verimli hale getirilip ülkemize kazandırılacaktır. Bunda, özel sektörün de payı büyük olacak. Özel ormancılık teşvik edilip, bu verimsiz ormanların yeniden kazanılması için kredi ve vergi kolaylıkları sağlanacaktır. Hazine arazileri de, özel ormancılığa ve kavakçılığa mutlaka açılacaktır.”

Pepe, orman özelliğini yitirmiş ormanların satışının önemli olduğunu, bu şekilde elde edilecek gelirin yüzde 20’sinin orman köylüsünün hayat standardını yükseltmek amacıyla kullanılacağını da bildirdi. Türkiye’de, orman vasfını yitirmiş ya da kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılıp bir daha geri kazanılamayan önemli miktarda arazi bulunduğunu anlatan Pepe, şöyle devam etti:

‘’Orman özelliğini yitirmiş 5 milyar metrekarelik alan var. Bunlar, vasfını yitirmiş ve kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen araziler. Bu arazilere 2 B deniyor. Anayasa’da ‘Bu araziler ıslah edilebilir, imar edilebilir ve ondan sonra da orman köylüsüne tahsis edilir.’ deniyor. Ancak bu alanlar üzerinde 400–500 bin kişi yaşıyor, fabrika var, işyerleri var. Orada orman köylüsü yok. Buralarda orman yok ki, neyi talan edeceksiniz. Bu arazilerdeki kişiler de, ‘Bize satılırsa alırız.’ diyor. Devletin de buna çözüm getirmesi gerekir. Orman özelliğini yitirmiş bu araziler satılırsa 25 milyon, belki 15 milyon dolar eder. Türkiye için 1 milyon dolar bile önemlidir.”