Bakan Yıldırım’dan İzmir’e Müjdeler



Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) meclis toplantısına katıldı, 6.5 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirilecek olan İzmir-İstanbul Otoyolu’nda sözleşme ihale çalışmalarının tamamlandığını, resmi onayın ise bugünlerde çıkacağını belirtti ve “Bu sene içinde inşallah kazmayı vuracağız” dedi. Yıldırım, söz verdikleri gibi inşaatın her iki taraftan başlayacağını kaydederek, “Kısa sürede İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek otoyolun tamamlanmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

İzmir trafiğini rahatlatacak 80 kilometrelik Aliağa-Menderes Hafif Raylı Sistemi’nde de gün sayıldığını aktaran Yıldırım, 30 Ağustos’ta yolcu kısmının, 29 Ekim’de hattın tamamının açılacağını duyurdu. Yıldırım, “Bu proje, Kuzeyden güneye toplu taşımada İzmir’i çok rahatlatacak, Aliağa’daki taşımaları da demiryoluna almak suretiyle rahatlatma sağlayacak” diye konuştu.

Liman için ihale

İzmir Limanı’nın içinde ayrı bir kruvaziyer limanı yapılacağını daha önce duyurduğunu hatırlatan Yıldırım, yap-işlet-devret modeli ile yönetim kararının yakında çıkacağını ifade etti. Bakan Yıldırım, limanda kısa vadede acil birikmiş sorunları çözeceklerini, viyadükleri kaldırıp limana katacaklarını dile getirdi. Çandarlı Limanı ile ilgili de tüm çalışmaların bittiğini söyleyen Yıldırım, “Her an başlayacak durumdayız” diye konuştu. Bakan Yıldırım ayrıca, Ege’de bir tersane projesi için Çaltılıdere’deki çalışmaların da sürdüğünü ifade etti.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da İzmir Limanı’na özelleştirme sürecinin tıkanmasından sonraki süreçte devletin 300 milyon dolar yatırım yapacağını hatırlatarak, şu anda 9-9.5 metre derinliğe sahip limana büyük yük gemilerinin ve kruvaziyer gemilerinin yanaşması için 13 metre olması gerektiğini kaydetti.

Otokent otoyola bağlanacak

Yıldırım, Otokent esnafını da ziyaret etti, otoyola bağlantı için teknik engeller bulunduğunu hatırlatarak, “Amerikalıların çok kullandığı bir söz vardır. Zor olanı hemen yapabiliriz, ama imkansız biraz zaman istiyor. Çevre yolu ile bağlantınız hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu. Yıldırım ayrıca Otokent’teki ruhsat sorununun da en kısa zamanda çözüleceğini dile getirdi. Yıldırım, 12 Eylül’de yapılacak Anayasa değişikliği referandumu için de esnaftan destek istedi.