Bakan Yıldız: 2023'te Herşeyiyle Tam İki Nükleer Santral İstiyoruz



Foto: Rıza Özel (AA)

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Fransız-Türk İşadamları Konseyi Başkanı Jean Lemierre başkanlığındaki Fransa Şirketler Hareketi (MEDEF) heyeti ile biraraya geldi. Bakan Yıldız, Fransız işadamlarına Türk enerji sektörü hakkında bilgi verdi ve işadamlarının sorularını yanıtladı. Bakanlık toplantı salonunda gerçekleşen toplantıda nükleer santral projesini de anlatan Yıldız, Akdeniz ve Karadeniz'e 5 biner Megavat gücünde birer nükleer santral yapılmasının planlandığını belirterek, şunları söyledi:

''2023 yılında her şeyiyle işletmede olacak 2 nükleer santral istiyoruz. Akdeniz'deki modelimiz şu; Rusya Federasyonu ile anlaştık. 15 yıl azalan oranlarda alım garantisi olacak. Yani buradan üretilen elektriğin yarısına alım garantisi var, yarısının da serbest piyasaya arzı var. Türkiye'de serbestleşen sektör ve bunun getirdiği rekabetin elektrik fiyatlarını ucuzlatacağı kanaatindeyiz. Bu yatırımlar için Hazine garantisi vermeyi düşünmüyoruz. Çünkü Türkiye'nin 80 milyar dolarlık bir enerji sektör portföyü var. Sektör kendini zaten çeviriyor, bu nedenle herhangi hazine garantisine ihtiyacı yok.''

Sağlam bir enerji altyapısı kurduklarını ve enerji sektöründe yer alan kamu kurumlarının şu anda özel sektöre 1 liralık borcunun bulunmadığını da belirten Yıldız, ''Varsa yarın gelip alabilirler'' dedi.
    
Güney Kore ile şartlar değerlendiriliyor
    
Karadeniz'de Sinop'ta yapılması planlanan nükleer santral için de Güney Kore ile görüşmelerin devam ettiğine işaret eden Yıldız, bu Güney Kore'nin farklı şartları olduğunu, bunların değerlendirmesinin de sonuna gelindiğini söyledi. Bakan Yıldız, ''Bildiğiniz gibi dünyada nükleer santral yapımcıları santrali yapar ve teslim ederler. İşletmesine karışmazlar. Biz işletmelerde de bir nevi parmaklarının içinde olmasını istiyoruz. Çünkü biz bu işe yeni başlıyoruz'' dedi.
    
Fransız bir işadamının ''Hazine özel sektörün yatırımlarına garanti getirmeyecek. Peki siz özellikle yabancı yatırımcıların uzun vadeli yatırımlarına nasıl bir garanti vereceksiniz?'' şeklindeki sorusu üzerine Bakan Yıldız, her projenin kendi içinde kazanabilecek garantileriyle ön plana çıktığını bildirdi. Nükleer santral örneğini veren Yıldız, 3 yıl dizayn ve lisans, 7 yıl yatırım ve 40 yıllık işletme süresi düşünüldüğünde 50 yıllık bir süreçten bahsedildiğine işaret ederek, ''En az 20 milyar dolarlık bir yatırım ve hazine garantisi yok. Çünkü burada mekanizma, sistem kendi kendini besliyor. 80 milyar dolarlık sektör tamamen bunların alımı üzerine kurulmuş. O yüzden yatırımcıyı tedirgin edebilecek bir konu da ortada kalmıyor'' diye konuştu.

Türkiye'nin 3 gün kadar önce elektrik dağıtım hatlarında Avrupa ile senkron haline gelmek için test çalışmalarına başladığını, söz konusu çalışma bittiği zaman Türkiye'de üretilen elektriğin Fransa'dan, Fransa'dan üretilen elektriğin Türkiye'den alınabileceği bir sisteme geçileceğini anlatan Yıldız, söz konusu çalışmanın önümüzdeki yıllarda Libya, Mısır, Lübnan, Fas ve Cezayir gibi ülkelerle de yapılacağını söyledi. Bakan Yıldız, ''Düşünün Akdeniz havzasının kuzeyi ve güneyinin bütünleştiği bir elektrik pazarı. Yani yatırımcı 20-30 yıllık pazarı hazır bulacak'' dedi.
    
Rüzgarda alım garantisi aynı kalacak
    
Bazı işadamlarının rüzgar lisansları ve Yenilenebilir Enerji Kanunun ne durumda olduğunu sormaları üzerine Bakan Yıldız, Yenilenebilir Enerji Kanunu'nun TBMM'nin açılmasıyla gündeme geleceğini belirterek, ''Yalnız bir şeyi açıkça belirtmeliyim ki fiyatlar değişmeyecek. Yaklaşık 5,5 avro sentlerde olan alım garantisi devam edecek'' dedi.