Bakanlar Suçladı Müfettişler Akladı



İçişleri Bakanlığı müfettişleri, İzmir’in içme suyundaki arsenik oranının yüksek olduğu iddiasıyla başlattığı incelemenin raporunu tamamladı. Başkan ve yöneticiler hakkında işleme gerek görülmedi.

Hükümetin üç bakanı Beşir Atalay (İçişleri), Recep  Akdağ (Sağlık) ve Veysel Eroğlu’nun (Çevre ve Orman) geçen yıl temmuzda, İzmir’in genelinde içme suyundaki arsenik oranının yüksek olduğu iddiaları üzerine İçişleri Bakanlığı harekete geçti. İki mülkiye başmüfettişi olayın incelenmesi için görevlendirildi.

Mevzuata uygun

Müfettişler İzmir’de içme suyu örnekleri alıp analiz yaptırdı. Bilirkişilerin verdiği görüş ve analizlerde çıkan sonuçlar üzerine raporlar hazırlandı. İzmir’in içme suyundaki arsenik oranının mevzuata uygun olduğu belirtildi. Belediye yöneticileri hakkında yapılacak işlem olmadığı görüşüne yer verildi.

İzmir’in içme suyundaki arsenik oranının yüksek olduğu iddiasıyla inceleme başlatan İçişleri Bakanlığı müfettişleri, sudaki arsenik oranının mevzuata uygun olduğunu belirledi. Müfettişler, üç bakanın eleştirdiği CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi yöneticileri hakkında yapılacak işlem bulunmadığı yönünde rapor hazırladı.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, geçen temmuz ayında düzenledikleri ortak basın toplantısında, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin dağıtım sorumluluğundaki içme suyunda bulunan arsenik miktarının, standartlardan yüksek olduğunu belirterek, CHP’li belediyenin yetkililerini suçlamıştı.

Mülkiye müfettişleri inceledi

Toplantıyı izleyen günlerde, İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, iki mülkiye başmüfettişini, olayın incelenmesi için görevlendirdi. Müfettişler, İzmir’e gelerek içme suyu örnekleri alıp, sağlık kurumlarında analiz yaptırdı. Bilirkişilerin verdiği görüşler ve analizlerde çıkan sonuçlar üzerine raporlarını hazırlayan müfettişler, İzmir’in içme suyundaki arsenik oranının, mevzuata uygun olduğunu belirledi.

Müfettişler, elde edilen arsenik oranlarının Sağlık Bakanlığı’nın bir süre önce yayımladığı genelge ve yönetmelikteki rakamların üzerinde olduğunu belirledi. Ancak, buna karşın oranların, yine Sağlık Bakanlığı’nca 1952’de çıkarılan ve geçerliliğini koruyan Gıda Maddelerinin ve Umumi Sağlığı İlgilendiren Eşya ve Levazımın Hususi Vasıflarını Gösteren Tüzük’teki oranlara uygun olduğu anlaşıldı. Müfettişler, tüzükte sınır değerin litrede 50 mikrogram olarak yer aldığını belirtti.

Ortada bir suç yok

Müfettişler, tüzüklerin, yönetmelik ve genelgelerden daha üstün ve geçerli olması nedeniyle, ortada bir suç olmadığı görüşüne ulaştı. Üç bakanın, İzmir halkının sağlığıyla oynadıkları yönünde açıkça eleştirdikleri belediye yöneticileri hakkında yapılacak işlem olmadığı yönünde görüş bildirildi.

Ne demişlerdi?

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul ve Ankara’nın şehir şebeke suyunun dünya standartlarında olduğunu belirterek, "Suda 50 mg/lt olması öngörülen arsenik oranı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 10 mg/lt’ye indirildi. Biz bu değişiklikten sonra belediyelere üç yıl süre verdik. İzmir Büyükşehir Belediyesi geç kaldı. İzmir’de arsenik oranı yüksek" demişti. Sağlık Bakanı Recep Akdağ da İzmir’in özellikle kuzey ilçelerindeki suda arsenik oranının yüksek olduğunu belirterek, bu ildeki suyun "kullanılabilir" ancak kesinlikle "içilemez" olduğunu söylemişti. Akdağ, "İzmir kadar arsenik oranı yüksek il yok" diye konuşmuştu.