Bakanlık, Allianoi’yi Gözden Çıkardı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yortanlı Barajı’na su tutulmasıyla birlikte sular altında kalacak olan Allianoi antik kentini kaderine terk etti ve bu yılki "kurtarma kazısı ruhsatı"nı vermedi.

Bu nedenle antik şehri kurtarma çalışmaları başlatılamadı. Karayolları’nın yollara koyduğu "Allianoi" yön tabelaları da kimliği belirsiz kişilerce sprey boyayla kapatıldı. Kentin uzun yıllardır kazı başkanlığını yürüten Trakya Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Ahmet Yaraş, ruhsatların genellikle mayıs ayında verilip haziranda kazılara başlandığına dikkat çekti. Yaraş, şunları söyledi:

"Ruhsat eşliğinde kazı yapılır. Biz 2006’nın Aralık ayında başvurumuzu yaptık, ancak halen gelmedi. Elimiz kolumuz bağlandı, hiçbir şey yapamıyoruz. Ne kadar sürede değerlendirilecek, ne olacak bilmiyoruz. Hayır yok vermeyeceğiz de demiyorlar. O zaman zaten kıyamet kopar. Kazı alanı şu anda tamamen kaderine terk edilmiş durumda. 2006 Kasım ayında Çakmaktepe bölgesinde üç mezar define avcıları tarafından açılmıştı. Bölgeye giremediğimiz için ne olduğunu bilemiyoruz ve müdahale edemiyoruz."

Ahmet Yaraş, Allianoi yol tabelalarının sprey boyalarla kapatılmasının AKP İlçe Başkanlığı’nın talimatıyla köylülere yaptırıldığını iddia etti ve şunları söyledi: "Bir kaç kendini bilmez köylü yapıyor. AKP’nin ilçe örgütü köylüleri kışkırtıyor. ’Seçim öncesinde birtakım konularda aktif olursanız, barajı yasaya rağmen açarız’ gibi söylemler içerisindeler. Köylülere sprey boyalar verip tabelaları boyuyorlar."